La Diputació de Lleida estudia la resposta de l’ametller a diferents dotacions de reg

23/06/2017

L’objectiu és posar aquests resultats al servei de pagesos, cooperatives i empreses agràries perquè puguin aplicar i adaptar aquesta informació a les seves zones de cultiu

La Diputació de Lleida ha constituït aquest passat dijous un comitè de seguiment per facilitar a agricultors i productors els resultats obtinguts al camp experimental de Maials. Un terreny de 10 hectàrees on s’estudia la resposta de l’ametller a diferents dotacions de reg.

Han assistit a la reunió representants de les comunitats de regants Segrià Sud; Garrigues Sud; Segarra-Garrigues; Canal d’Urgell, Pinyana i Aragó i Catalunya, els sindicats agraris i diverses empreses agroalimentàries orientades al conreu de l’ametller.

El projecte suposa una aportació de gairebé un milió d’euros i pren com a referència els camps d’assaig a Califòrnia, on les plantacions d’ametller són de vital importància per al sector agroindustrial.

L’estudi pretén aconseguir la informació necessària i traslladar-la als agricultors i empreses agroalimentàries perquè puguin obtener-ne la màxima productivitat.

Les primeres dades les ha donat a conèixer l’enginyer Agrònom i investigador de l’IRTA, Joan Girona, qui ha explicat que en aquests dos anys els ametllers mostren un creixement extraordinari, ja que presenten volums de copes molt superiors al que s’esperaria d’ametllers en condicions normals de regadiu.

L’estudi també indica que les petites disminucions d’aigua tenen efectes econòmics molt grans en la producció de l’ametlla, reduint a la meitat els ingresos.

Cal tenir en compte que l’ametlla és un dels cultius que més s’ha implantant els darrers anys a la demarcació de Lleida. L’estudi però, també és aplicable a tota la zona geogràfica amb clima mediterrani.

Joan Llompart