La consellera Natàlia Garriga inaugura la Biblioteca Pública de Torrefarrera

03/12/2022

Acompanyada de l’alcalde, Jordi Latorre, Garriga ha destacat la importància d’aquest nou equipament per al municipi, ja que “les biblioteques són un lloc per enamorar-se de la lectura i una porta d’entrada a la cultura”

Més de 300 persones s’han aplegat avui, dissabte 03 de desembre, en una de les inauguracions més esperades a Torrefarrera: la Biblioteca Pública Providència Tomàs. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, juntament amb l’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, ha encapçalat l’acte. Prèviament, la consellera ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament. 

 

L’acte inaugural s’ha iniciat amb uns parlaments a càrrec de Maira Monné, educadora infantil a la Llar d’Infants Ralet-Ralet, Maribel Panadés, directora de l’Escola La Creu i Ester Llovera, directora de l’Institut Joan Solà. També hi han parlat un nen i una nena que ja havien fet ús d’altres biblioteques, Maria Mangues, pubilla i Àlex López, hereu, en representació del jovent, Albert Palau, familiar de la mestra Providència Tomàs Freixenet, l’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

 

Garriga ha destacat la importància d’aquest nou equipament per al municipi, ja que “les biblioteques són un lloc per enamorar-se de la lectura i una porta d’entrada a la cultura”. La consellera també ha posat en valor el nom escollit per a la nova biblioteca a través d’un procés participatiu, fent honor a “una de les mestres més estimades del poble”.

 

La consellera de Cultura ha dit que “la cooperació entre administracions és important per garantir els serveis culturals per a tota la ciutadania” i ha afegit que en els propers anys “el Govern invertirà molts recursos en la construcció i la millora de les biblioteques públiques”.

 

Per la seva banda, Jordi Latorre, alcalde de Torrefarrera i també vicepresident de la Diputació de Lleida ha remarcat que “avui inaugurem un equipament pel que hem treballat i somiat molt temps, però tota la feina i esforços han valgut la pena”.  I ha afegit que “aquesta biblioteca permetrà fer un salt de qualitat a la vila, una eina que contribuirà a la millora i transformació de la societat a través de la cultura i l’educació”. Latorre ha recordat que és un espai que va més enllà d’una col·lecció de llibres. L’equipament promourà i acollirà clubs de lectura, sessions de conta-contes, presentacions de llibres, zones d’estudi i lectura, etcètera.

 

Després dels parlaments s’ha descobert una placa commemorativa i s’ha fet una visita a les instal·lacions, explicada per tècnics del Servei de Biblioteques de Lleida.

 

L’equipament

 

L’edifici té dues plantes, amb un total de 992 m2, i està situat al carrer Corts Catalanes. S’ha construït aprofitant una estructura existent que s’ha remodelat i ampliat. Al nivell superior de la façana que dona al carrer s’han eliminat els pilars existents per construir un porxo d’accés mentre que a la façana posterior, davant de la zona de jocs infantils, dos volums nous acullen l’ascensor i l’escala principal. Amb l’ampliació dels laterals, s’ha creat un pati d’ús interior. La coberta de la biblioteca incorpora lluernes per millorar la qualitat de l'espai interior i s'hi instal·laran plaques solars per fer-la un equipament sostenible.

 

La planta baixa es destina als espais d’ús independent, com són la sala polivalent i l’aula de formació, i als espais comuns d’acollida de la biblioteca, amb l’àrea de revistes i la zona infantil. Des de la zona del taulell central s’accedirà a la planta primera a través de l’escala i l’ascensor, on se situarà la zona d’informació general de la biblioteca.

 

A la biblioteca hi treballaran 3 persones, que s'han seleccionat en els darrers mesos.

 

Finançament del projecte

 

La Biblioteca Pública Providència Tomàs ha estat possible gràcies a l’aportació econòmica de l’Ajuntament de Torrefarrera, el Govern de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida, amb un cost total de 2.164.333,62 €.

 

Concretament, l’Ajuntament ha aportat 995.782,82 €, dividits en tres partides: redacció del projecte per un total de 36.300,00 €; construcció per 908.890,14 €, i el mobiliari i equipament informàtic per 50.592,68 €.

 

La Generalitat de Catalunya ha aportat al finançament 874.591,70 €, en 4 partides: redacció de projecte per 19.835,61 €;  gestió i direcció d'obra, coordinació de seguretat i seguiment del programa de control de qualitat per 234.756,09 €; construcció per 420.000,00 €, i mobiliari i equipament informàtic per 200.000,00 €.

 

La Diputació de Lleida ha finançat 293.959,10 € en concepte de construcció.

 

 

La mestra Providència Tomàs Freixenet

 

El nom de la Biblioteca Pública Providència Tomàs ha estat escollit mitjançant un procés participatiu entre tots els torrefarrerins i torrefarrerines. Providència Tomàs Freixenet (Aspa, 1891 / Torrefarrera, 1964) va fer de mestra a Torrefarrera de l’any 1947 al 1955 i es quedà a viure al poble fins a la seva mort. És la iniciadora d’una nissaga de dones mestres i va donar nom a la casa pairal de “ca la mestra”.

 

Infolleida