Generalitat i ajuntament de La Granja d'Escarp s'alien per millorar la mobilitat i l'accés a la localitat

25/09/2020

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat avui la població de La Granja d'Escarp i ha rubricat el conveni amb l’alcalde Manel Solé, que ha expressat la seva satisfacció per un acord que considera històric.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat avui La Granja d'Escarp, una estada durant la qual ha signat un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament, representat pel seu alcalde, Manel Solé. Aquest conveni consta d'aquests tres acords: primer, Territori cedirà la titularitat a l'Ajuntament de l'últim tram, en sòl urbà, de la carretera LP-7041; segon, l'Ajuntament cedirà a Territori la titularitat del Camí de Mequinensa; i tercer, Territori executarà un nou vial que canalitzi el trànsit des de la carretera LP-7041 fins a l'avinguda del Segre.

El conseller ha estat rebut per l'alcalde i la resta de la corporació municipal a l'Ajuntament. Allí, ha signat al Llibre d'Honor i posteriorment, conseller i alcalde han rubricat el conveni esmentat en una acte en què també hi han estat presents, entre d'altres, el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; el secretari d1Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín; i alcaldes de poblacions veïnes.

En acabar, s'ha efectuat una visita a la zona d'actuació afectada per un conveni que l'alcalde de La Granja d'Escarp ha qualificat com a ''històric'', perquè suposa un pas endavant molt important pel que fa a la reforma i reordenació del trànsit rodat a la població. Així, Manel Solé ha volgut destacar el fet que, d'una banda, l'Ajuntament es farà càrrec de l'entrada al poble i la Generalitat arreglarà el vial; de l'altra, Territori assumirà la titularitat d'una carretera que era municipal i que els unia amb l'Aragó; i, finalment, Territori es compromet a executar la variant que traurà el trànsit pesat de dins el poble.

Pel que fa al traspàs a l'Ajuntament de La Granja d'Escarp de la titularitat d'un tram d'uns 300 metres urbans de la carretera LP-7041, el conveni també contempla el marc de col·laboració per a l'execució de les actuacions de pavimentació en aquest tram que permetin adequar-lo a la nova funcionalitat de vial municipal i millorar-ne la seguretat viària.

Així, el Departament de Territori i Sostenibilitat es compromet a pavimentar el ferm de la part cedida a l'Ajuntament en el termini de dos anys. El cost d'execució d'aquest actuació s'ha xifrat en 93.600 euros. Cal destacar que aquesta actuació s'executarà de manera coordinada amb l'actuació prevista per l'Ajuntament d'Urbanització de l'avinguda Lleida, que està presentada al PUOSC 2020-2024. La coordinació inclourà els aspectes temporals (tenint en compte que l'actuació PUSOC està prevista per a l'exercici 2021), com tècnics i pressupostaris de manera que el ferm i la pavimentació es faci seguint els criteris que s'incloguin al projecte d'urbanització.

Quant al canvi de titularitat de l'ens local a favor de la Generalitat del vial que connecta la rotonda situada al kilòmetre 19,750, de la carretera LP-7041, amb el kilòmetre 3,850 de la carretera A-2414, al límit amb l'Aragó, anomenat Camí de Mequinensa, el conveni també inclou el projecte de condicionament de tot aquest tram de 4,245 kilòmetres, amb l'eixamplament i la millora del traçat, amb un pressupost estimat de 2.000.000 d'euros.

Finalment, el conveni també acorda els terminis per a l'execució, per part de l'Administració de la Generalitat, d'un nou vial entre la rotonda del kilòmetre 19,750 de la LP-7041 i l'avinguda del Segre de La Granja d'Escarp, que permeti canalitzar els vehicles que es dirigeixen des d'aquesta carretera al nucli urbà de la població, o dirigir-se cap a la C-45, sense passar-hi, així com el trànsit que, des de la carretera C-45, vol accedir al nucli urbà de La Granja d'Escarp o dirigir-se a la LP-7041 sense passar pel nucli de la població.

En aquest cas, les obres d'aquest vial s'executaran per l'Administració de la Generalitat en el marc del projecte de millora general de la nova carretera entre Riba-roja i La Granja d'Escarp, actualment en redacció, amb un pressupost previst d'1.000.000 deuros.
Infolleida