Exculpen el centre Sant Joan de Déu de la desaparició d’un intern

23/03/2017

La família del veí d’Anglesola Joan Altisent, que va morir, presentarà recurs

 

El jutjat d’Instrucció número 4 de Lleida ha arxivat la denúncia presentada contra el centre assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles per la desaparició de Joan Altisent Valls, un veí d’Anglesola de 48 anys amb un 85 per cent de discapacitat intel·lectual que va ser trobat mort dies després que se n’anés d’aquest centre, en el qual es trobava internat, sense que ho detectessin els seus responsables el 22 de desembre del 2015. El jutge ha dictat una interlocutòria en la qual arxiva la denúncia afirmant que “no existeixen indicis sòlids i suficients que per part de cap de les persones que figuren com a investigades, ni per cap altra, s’hagi comès una imprudència o negligència greu penalment reprotxable”. La família d’Altisent va explicar ahir que recorreran aquesta decisió, primer davant del mateix jutge i, en el supòsit que aquest mantingui l’arxivament, davant de l’Audiència Provincial.

La interlocutòria judicial explica que la família d’Altisent va denunciar un suposat delicte d’imprudència greu professional amb resultat de mort “per no haver-se complert les obligacions legals assumides pel centre en relació amb l’atenció, control i seguretat” de l’intern, segons s’especificava en la denúncia, en la qual s’al·legava que aquest era “una persona amb discapacitat intel·lectual del 85% que es desorientava fàcilment, per la qual cosa era previsible que pogués perdre’s i/o escapar-se amb facilitat”.

Aquest argument al·legat pels denunciants és rebutjat pel jutge d’instrucció en la interlocutòria d’arxiu argumentant que, “si bé hi havia la possibilitat” que l’intern “es desorientés i perdés dins de l’edifici on es troba la residència o fins i tot dins de les instal·lacions del centre assistencial, no era en absolut previsible la sortida del perímetre del centre en les circumstàncies en què es va produir, per la qual cosa no es pot parlar d’omissió de les més elementals normes de precaució o d’una vulneració clara i flagrant del deure objectiu de cura que incumbia als responsables del centre”. El jutge també exculpa la residència de no controlar la porta per la qual va sortir Altisent afirmant que la responsabilitat d’aquesta porta era d’un centre de treball adjacent.

La família Altisent es va mos- trar ahir indignada per aquesta decisió i molesta per un comunicat que va fer el centre “sense esperar que l’arxivament sigui definitiu”, ja que ho recorreran.

 
Segre