El fisc exigeix 13,7 milions a la firma dels aeroports de Lleida i la Seu

24/03/2017

En concepte d’IVA per transferències de la Generalitat a Aeroports del 2011 al 2015. El Govern defensa que ha tributat correctament i presenta un recurs

L’Agència Tributària (AEAT) reclama 13,7 milions d’euros a Aeroports de Catalunya, propietària dels aeroports d’Alguaire i la Seu, en concepte d’IVA entre els anys 2011 i 2015. Així ho va corroborar ahir el departament de Territori i Sostenibilitat, que atribueix aquesta reclamació a diferències sobre com han de tributar les transferències de fons de la conselleria a aquesta empresa pública, que participa també en iniciatives de promoció dels aeroports de Girona, Reus i el Prat (tots d’Aena). Els pressupostos de la Generalitat per al 2017 incorporen un aval per la quantitat que exigeix Hisenda, si bé aquesta reclamació és objecte d’un recurs davant del Tribunal Economicoadministratiu de Catalunya, encara pendent de resolució.

Aquesta reclamació de l’Agència Tributària arriba després de l’obertura d’inspeccions fa dos anys (com va avançar SEGRE el passat 12 de gener). Per la seua part, Territori defensa que la tributació d’Aeroports ha estat correcta i atribueix l’exigència d’Hisenda a un “canvi de criteri” que considera “difícilment justificable”. En aquest sentit, va apuntar que la mateixa AEAT havia efectuat anteriorment “comprovacions fiscals sobre l’IVA del 2011 i el 2012 amb resultat positiu” i va afegir que l’empresa pública havia pogut acollir-se a devolucions d’aquest impost sense que el fisc ho qüestionés.

Així mateix, Territori va subratllar que l’empresa pública ha complert les seues obligacions fiscals i que el conflicte rau en “discrepàncies interpretatives”.

Val a recordar que, en els primers anys després de la inauguració de l’aeroport l’any 2010, els costos d’aquesta infraestructura van arribar a superar els cinc milions d’euros: la Generalitat destinava llavors més de dos milions a ajuts directes a les companyies Ryanair i Vueling, que van ser els primers operadors a l’aeroport lleidatà.

Una xifra que equival al cost de mantenir Alguaire 4 anys

La quantitat que l’Agència Tributària reclama a Aeroports de Catalunya equival al cost que té mantenir obert Alguaire durant quatre anys. L’aeroport lleidatà té un dèficit anual d’uns 3,3 milions d’euros, i que suposa la diferència entre uns costos d’operació que ascendeixen a 3,6 milions d’euros anuals i uns ingressos que amb prou feines assoleixen els 300.000, d’acord amb el balanç del 2015, l’últim publicat fins a la data.

Segre