Alfarràs aconsegueix ajuts per reobrir la central de Mitasa

24/05/2017

La subhasta d’energies renovables del Govern permetrà reobrir la hidroelèctrica | És l’únic projecte nou que se’n beneficiarà a Lleida des que el Govern va tallar les subvencions fa cinc anys

L’ajuntament d’Alfarràs projecta tornar a posar en marxa la central hidroelèctrica de Mitasa, tancada des de fa més d’una dècada. Per fer-ho, ha aconseguit ajuts de l’Estat, cosa que cap projecte d’energies netes a Lleida havia aconseguit en els últims cinc anys.

La subhasta d’energies renovables que va impulsar el govern donarà a l’ajuntament ajuts per 472 quilowatts de potència durant 25 anys.

La concessió d’aquests ajuts arriba després que, l’any 2012, l’Estat suspengués les primes que atorgava com a incentiu per afavorir la implantació d’energies renovables. A Lleida, aquest fet va paralitzar parcs eòlics i plantes de biomassa en tramitació.

Arran de l’exigència de la Unió Europea d’assolir un 20 per cent de la producció elèctrica de fonts netes per a l’any 2020, el Govern va implantar l’actual sistema de subhastes que ara inclourà per primera vegada una iniciativa de les comarques lleidatanes.

El consistori no planteja explotar-la directament, ja que la inversió necessària per tornar a posar-la en marxa s’estima en més d’un milió d’euros; així doncs, el proper pas consisteix en treure a concurs l’explotació del salt d’aigua en règim de concessió.

 

 

Joan Llompart