Alcaldes del sud del Segrià denuncien que el pla d'evacuació nuclear és obsolet

11/10/2019

El sud del Segrià i les Garrigues alerten de la falta de seguretat i de la poca cobertura mòbil | El síndic exigeix renovar dels plans d’emergència a Ascó

Alcaldes del sud del Segrià i les Garrigues, els més propers a la planta nuclear d’Ascó, van denunciar ahir que els plans d’evacuació nuclear i d’emergències han quedat obsolets i van reclamar més inversió per millorar equips i infraestructures que permetin augmentar la seguretat, com sistemes de megafonia, millores en camins per adequar-los com a vies d’evacuació i disposar de cobertura de telefonia mòbil. Unes peticions que van fer arribar ahir al síndic de greuges al consell de la Ribera d’Ebre on va presentar l’esborrany de l’informe que elabora sobre les carències dels plans d’emergència nuclear (PENTA) als alcaldes de la zona d’influència de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós. Des del Síndic de Greuges, Rafael Ribó va comprovar in situ els problemes d’evacuació que es podrien viure i les carències tecnològiques que encara hi ha a la zona, com punts negres sense cobertura de telefonia mòbil.

Per la seua part, el síndic va donar un termini de deu dies perquè els ajuntaments acabin de traslladar-li els suggeriments i demandes que recollirà l’informe així com propostes i reclamacions d’entitats i particulars. L’informe definitiu es farà arribar al ministeri de l’Interior, a la Generalitat i al defensor de poble espanyol. Abans de la reunió amb una quarantena d’alcaldes, el síndic va visitar l’estació de classificació i descontaminació de Maials, l’escola d’Ascó i el centre d’emergència nuclear de Vinebre. Allà va poder comprovar algunes de les deficiències del PENTA i els plans municipals que denuncien els alcaldes. L’alcalde de Bovera, Òscar Acero, va assenyalar que Ribó va poder comprovar que hi ha punts negres sense cobertura de telefonia i que els camins d’evacuació estan molt malmesos. “Ha vist com el sistema de megafonia no funcionava i li hem explicat que durant l’any ningú no ens informa sobre la renovació dels plans. Així mateix, l’edil de Maials, David Masot, va reclamar les inversions necessàries per millorar els camins d’evacuació.

Els alcaldes van recordar que les carreteres estan preparades per a una hipotètica evacuació en un radi de deu quilòmetres però la inversió no inclou més enllà d’aquest perímetre, com és el cas de la C-12, l’eix de l’Ebre.

E. FARNELL