La producció de pera a Catalunya cau un 33% a causa de la sequera i les altes temperatures

26/06/2024

Si persisteixen els efectes del canvi climàtic, el sector haurà d'adaptar la producció amb varietats més resistents, segons Afrucat

AGRICULTURA I RAMADERIA
Lleida

Acció Climàtica i Afrucat preveuen que la collita de pera d’aquesta campanya es reduirà fins a un 33% a Catalunya enguany, amb una important minva en la varietat més important, la conference, “arrossegada pels efectes de la sequera” de l’anterior primavera i de la calor de l’any passat i l’hivern passat. Així, l’estrès hídric ha afectat els arbres especialment en l’època prèvia a la collita, ja que provoca problemes d’inducció floral l’any següent, segons va explicar el director d’Afrucat, Manel Simon.

En total, es preveu una producció de 80.426 tones de pera, amb un descens de totes les varietats tret de la blanquilla, per la qual cosa el sector “prioritzarà el mercat estatal com a destinació principal”. Per varietats, es preveu que amb 33.693 tones la producció de pera conference catalana disminueixi en aquesta campanya un 45%; en pera llimonera un 15 per cent (14.458 tones); pera williams & barlet un 34% (12.567 tones; pera ercolini (-27 per cent) fins a les 3.939 tones, i altres varietats d’estiu poden tenir una minva d’un 26 per cent en la producció, fins a les 9.514 tones. L’única varietat que es preveu que augmenti la producció és la pera blanquilla, amb un augment del 20%, fins a les 6255 tones.

Respecte a la qualitat dels fruits, Simon preveu que sigui de “bona qualitat i amb bons calibres, una cosa especialment interessant per afrontar la comercialització en el mercat estatal”. Tot això hauria d’ajudar a “defensar els preus” i els interessos dels productors catalans, tot i que “encara és aviat per parlar-ne”, va afegir. Simon va dir que aquesta davallada productiva a Catalunya, a l’espera de les dades oficials a nivell europeu que es donin en els propers dies a Interpera, també l’haurien patit altres països competidors, per la qual cosa s’espera una “falta generalitzada d’algunes peres més que d’altres”.

Davant la caiguda de la producció, l’objectiu serà la potenciació del mercat intern

En aquest context, el sector prioritzarà el mercat intern en comptes del de l’exportació, va apuntar el director d’Afrucat. De fet, Simon va avançar que un dels reptes del sector a mitjà termini serà “reconquerir el mercat estatal, com ja passa amb el préssec” davant la caiguda del consum generalitzat de fruita. A més, la patronal catalana de la fruita va avançar que si els problemes que acompanyen al canvi climàtic persisteixen en la producció fructícola a Catalunya, “s’hauria d’optar per adaptar la producció i potenciar les varietats resistents al context climàtic”.

Infolleida