El baix preu de la fruita de pinyol preocupa els pagesos
Els pagesos temen no cobrir els costos de producció i critiquen l’actitud dels grans distribuïdors. Per això, reclamen que el sector marqui unes normes de comercialització.
Els pagesos i les organitzacions agràries estan preocupats davant de la situació que travessa el mercat del a fruita de pinyol: préssecs, nectarines i paraguaians, que actualment cotitzen a uns nivells que poden tornar a situar els balanços en números rojos i, en aquest sentit, l’informe anual situa la previsió de preus “gairebé al mateix nivell que abans de la crisi de 2007-2008”.
El problema vindria derivat de la fruita de poca qualitat, que arrossega a la baixa els preus de les millors partides. A més, segons apunten des del sector, les grans cadenes de distribució estan forçant el preu a la baixa, encara que no hi hagi una gran collita. El responsable del sector de la fruita d’Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, assegura que “no existeixen elevats volums de calibres grans i, malgrat tot, estan cotitzant a preus molt reduïts”. A més, afegeix, “en algunes varietats primerenques hi ha pogut haver sobreoferta de fruita de mida petita i ha arrossegat a la baixa tota la fruita”.
Unió de Pgesos reclama una reunió del sector, amb la presència de les organització agràries, les cooperatives a través de la FCAC i la patronal Afrucat. La circumscripció econòmica de la fruita de pinyol, capitanejada per Afrucat, ja està aprovada, fet que permetria marcar regles d’obligat compliment per a tot el sector. Referint-se a aquesta circumscripció, Gorgues ha assegurat que és convenient “poder començar a utilitzar l’extensió de norma i regular la producció. Tenim un instrument i hauríem d’utilitzar-lo”.
Des de JARC-COAG, David Borda, assegura que anys enrere es va demanar als agricultors que optessin per produir qualitat per aconseguir un valor afegit, fet sobre el que ha explicat que “ho hem fet, ens resulta més car produir qualitat i ara no està valorada al mercat. La fruita de mala o baixa qualitat no deixa pujar el preu de la bona”, lamenta. La culpa, diu, és de la gran distribució, ja que, “només busquen preu, preu i preu i no qualitat”.
Paral·lelament, el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, posa l’accent en el fet que no hi ha excés d’oferta al mercat perquè “tot el que es cull a les finques es ven, no hi ha estocs a les cambres”. És per això que no entén els baixos preus.
Segons les últimes dades de l’Observatori de Preus de la Generalitat, les nectarines de més calibre (80-90) estan a 73 cèntims el quilo. Si es descompten despeses com les d’envasament, l’agricultor amb prou feines cobraria entre 35 i 37 cèntims per quilo.