Rutes guiades a Torres de Segre per a gaudir de la floració, Utxesa i Carrassumada

01/03/2021

L’Ajuntament de Torres de Segre organitza activitats, coincidint amb aquest espectacle de la natura, durant els dos pròxims caps de setmana: 6-7 i 13-14 de març.

La floració dels arbres fruiters del Baix Segre ha començat el seu període més àlgid i, coincidint amb aquest espectacle de la natura, l’Ajuntament de Torres de Segre ha organitzat rutes guiades durant els dos pròxims caps de setmana: 6-7 i 13-14 de març. Tothom qui visiti Torres de Segre aquests dies tindrà la possibilitat de gaudir amb tot detall d’un entorn natural on destaquen la Reserva Natural d’Utxesa i el Turó de Carrassumada.

Els dissabtes 6 i 13 de març la visita guiada s’iniciarà a les 11:00 h a la plaça Països Catalans de Torres de Segre amb les explicacions d’un enginyer tècnic agrícola. La ruta seguirà en cotxe, amb parades per a contemplar la floració, fins a arribar al Pantà d’Utxesa, on la gent descobrirà l’exposició de fauna del Punt d’Informació ‘La Fusteria’, de la mà d’un tècnic en Turisme de l’Ajuntament. Després de dinar a la zona de pícnic de la zona, a la tarda el recorregut continuarà per camins dels Secans amb destí al Turó de Carrassumada, on la jornada acabarà amb la visita explicativa de l’ermita, el tossal i el monument ‘Mai Més’.

Pel que fa als diumenges, els visitants podran triar entre dues opcions a l’hora d’iniciar la ruta guiada. La primera proposta comença a les 10:00 h des del Museu de l’Evolució i té prevista una caminada enmig de la floració fins a arribar al Turó de Carrassumada. L’altra possibilitat la sortida a les 9:30 h, també a peu, des del Punt d’Informació ‘La Fusteria’ per a contemplar la floració dels voltants del Pantà d’Utxesa i després preveu desplaçar-se amb cotxe fins Carrassumada. A dalt del turó, els dos grups tindran la possibilitat de descobrir tots els secrets de Carrassumada.

Totes les inscripcions requereixen inscripció prèvia al correu electrònic [email protected] i, per a més informació, les persones interessades poden consultar la pàgina web utxesa.org/la-floracio o trucar als telèfons de l’Ajuntament de Torres de Segre (973 79 60 05 - 659 54 23 19). Les activitats de dissabte tenen un preu de 3 euros, les de diumenge 5 euros i els pagaments s’han de fer via transferència bancària.

La floració

Durant el mes de març, al Baix Segre té lloc l’esclat en flor de la majoria de varietats d’arbres de fruita dolça. Una enorme catifa de flors rosades cobreix els camps i proporciona a tothom que vulgui admirar-la una de les imatges més belles que la natura pot oferir. Aquestes flors acabaran esdevenint préssecs, nectarines, peres o pomes, uns fruits produïts amb esforç i cura pels agricultors, i que formen part de la nostra dieta mediterrània i que arriben a les taules de tot el món. Torres de Segre compta amb uns paratges emblemàtics com la Reserva Natural d’Utxesa i el Turó de Carrassumada, des d’on es poden contemplar el paisatge florit.

Reserva Natural de Fauna Salvatge i Zona Humida d'Utxesa

Utxesa és un embassament pertanyent a la conca del riu Segre i amb el pas del temps ha esdevingut en un Espai Natural: actualment acull una gran diversitat de flora i fauna i aplega una mostra completa del paisatge àrid característic de la Plana de Lleida. Creat l’any 1912, és un pantà singular, ja que no es troba a cap riu sinó al mig del traçat del Canal Industrial de Seròs: la superfície de l’embassament és de 264 hectàrees i té un perímetre de 19,5 quilòmetres. Com a zona humida, és un dels espais de Catalunya que presenta més interès ornitològic per la diversitat d’aus aquàtiques, migratòries i sedentàries. L’any 1990 es va declarar Reserva Natural de Fauna Salvatge, i des de llavors, també s’inclou dins del Catàleg de Zones Humides. Any rere any Utxesa registra un increment del seu nombre de visites fins a arribar a convertir-se en un destí natural de referència entre la població de Ponent i experts provinents del territori com de la resta del país i l’estranger.

El Turó de Carrassumada


La vista panoràmica des de dalt del turó de Carrassumada és una de les millors del Baix Segrià. A causa de la seva ubicació es pot gaudir en 360 graus de la plana i captar la bellesa dels colors que ofereix la terra, els arbres, les muntanyes i el cel en les diferents èpoques de l’any. Tal com passa en aquesta època en molts indrets del Segrià, la imatge que s’obre als ulls del visitant durant l´època de floració és un autèntic espectacle digne de veure.
Infolleida