Obert la convocatòria del Premi de Recitació Poètica del Segrià

21/09/2022

En aquesta edició el premi inclou algunes novetats, com la redistribució de la dotació econòmica, el topall de 18 inscripcions i la itinerància del certamen, que enguany se celebrarà a Almenar el 4 de novembre

El Consell Comarcal del Segrià ha obert la convocatòria del Premi de Recitació Poètica del Segrià, certamen que aquest any arriba a la seva quarta edició. Les inscripcions es poden presentar fins al 26 d’octubre.

Com a principals novetats per a la convocatòria d’enguany, cal destacar la redistribució de la dotació econòmica, premiant millor el poema original més destacat, valorant així la seva dificultat; l’establiment d’un topall de 18 inscripcions per tal d’agilitzar el certamen (cal tenir en compte que es fa i es dona el veredicte en directe i que la durada en convocatòries anteriors era d’unes tres hores); i la itinerància del certamen per la comarca, ja que, un cop consolidat el premi, es vol que canviï cada any de seu. Així, l’escenari d’enguany serà Almenar, municipi on resideix l’autor triat per al concurs, Josep Maria Nogueras.

Nogueras, nascut a Alguaire, és professor de llengua i literatura castellana i ha publicat diversos poemaris com ‘Ida y vuelta’ (1997), ‘El tiempo de los árboles’ (2004), 'Tots els camins del vespre' (2008), ‘Quietud’ (2009), ‘Avanzar’ (2017), 'Transparent' (2017) i 'Tocar la llum' (2020). Alguns d'ells han estat premiats amb guardons com el Premi de Poesia Gerardo Diego a Cantàbria l’any 2004 o el Premi Maria-Mercè Marçal l'any 2008. 

Entrant més en detall en la convocatòria, el certamen tindrà lloc el divendres 4 de novembre a les 18 hores a la Sala 1 d’Octubre d’Almenar. Cada participant haurà d’interpretar dos rapsòdies: la primera correspon a la lectura del  poema ‘Des del cor de les coses’, del llibre ‘Transparent’, de l’esmentat Josep Maria Nogueras, i la segona (màxim 3 minuts), d’un poema de tria lliure que pot ser original de la persona participant o d’altres autores o autors que es considerin. La resolució, proclamació i lliurament de premis es farà el mateix dia del certamen.

Les inscripcions es podran presentar d’acord amb les Bases publicades al tauler electrònic del Consell Comarcal del Segrià. L’ordre d’entrada al registre determinarà l’ordre de participació al certamen, tenint en compte que hi haurà un màxim de 18 participants (per ordre d’entrada al registre).

Quant als premis, se’n fixen tres: Premi del jurat a la millor rapsòdia, dotat amb 450€ i amb formar part del jurat de la propera edició del guardó; Premi del jurat a la categoria jove (de 16 a 25 anys), dotat amb 250€;  i Premi del jurat al millor poema original, dotat amb 300€. Aquesta peça formarà part de la publicació ‘Històries Vives del Segrià’ que el Consell Comarcal edita cada dos anys. A més, les persones guanyadores de cada categoria seran convidades a participar en actes culturals promoguts des del Consell Comarcal i/o altres institucions relacionades amb les lletres i la literatura.

El jurat estarà integrat per Eduard Batlle, escriptor i professor; Rosa Mesalles, tècnica de cultura de l’Ajuntament de Lleida; Jaume Belló, actor i professor de teatre; Teresa Malla Aige, cap de l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià; i Marta Aguilà Huguet, tècnica de cultura del Consell, que exercirà de secretària.

El Premi de Recitació Poètica del Segrià està organitzat per l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida. El seu objectiu és fomentar els valors de la recitació com a mitjà de creació i comunicació, a la vegada que difondre el patrimoni poètic de les Terres de Ponent.

Infolleida