Mariàngela Vilallonga presideix la celebració del 30è aniversari de la biblioteca de La Granja d’Escarp

30/11/2019

La consellera ha destacat la capacitat de resistència i de reconstrucció dels granjolins i granjolines durant un acte al qual han assistit ex alcaldes i personal de l’equipament

La consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, ha presidit aquest matí l’acte central de commemoració del 30è aniversari de la Biblioteca Pública de La Granja d’Escarp.

L’estada de la consellera a La Granja d’Escarp ha començat a l’Ajuntament, on ha estat rebuda per l’alcalde Manel Solé i la resta de la corporació municipal, a més del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, del president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, i del director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés.

Després de signar al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, s’han traslladat a la Biblioteca Pública, on s’ha celebrat l’acte institucional de commemoració dels 30 anys d’activitat de l’equipament.

En la seva intervenció, Mariàngela Vilallonga ha elogiat la capacitat de resistència i de reconstrucció dels granjolins i granjolines, i l’ha posat com a exemple d’allò que ha de fer el poble de Catalunya per assolir la plenitud, sempre apel·lant a “l’esperança”.

En aquest sentit, la consellera ha remarcat el fet que un poble petit com La Granja d’Escarp hagi fet prevaldre la ser voluntat de ser “un poble culte” perseverant per tenir la seva Biblioteca, i que ho hagi aconseguit malgrat totes les dificultats a les quals ha hagut de fer front, tot destacant que “els equipaments de proximitat” fan que la cultura sigui a l’abast de tothom i que aquest fet ens acosta “a ser les lliures i a ser esperits crítics”.

En acabar la seva intervenció, Mariàngela Vilallonga ha rebut com a obsequi un exemplar de llibre ‘Populisme’ dedicat pel ser autor, el granjolí Ferran Sàez.

Per la seva part, Manel Solé ha aprofundit en les ‘dificultats’ a les que es referia la consellera en parlar de la Biblioteca i ha fet un repàs a la història de l’equipament, tot recordant que l'any 1971, La Granja d'Escarp va inaugurar una biblioteca municipal, un espai que, després d’uns inicis prou reeixits, lamentablement no va tenir continuïtat i va acabar tancant les seves portes.

Va ser el 1989 quan, després de molt d'esforç i amb “la inestimable ajuda de la Biblioteca Central de Lleida, sobretot de la Nati Moncasí, va tornar a ressorgir amb força una nova Biblioteca”, aquest cop amb el “valor afegit” de que va entrar a formar part de la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat. L’alcalde ha recordat també les dificultats d’espai i altres mancances que es van haver de superar, amb diferents canvis d’ubicació fins al seu trasllat a l’enclavament actual.

Per tot plegat, Solé ha volgut agrair a tots els alcaldes i regidors anteriors, així com al personal de la Biblioteca i a Nati Moncasí, cap de la Central de Biblioteques de Lleida, la seva contribució per tal que l’espai hagi esdevingut “un referent cultural del poble” durant les tres darreres dècades.

L’acte d’aquest matí ha estat conduït per Lourdes Villas, que ha estat la bibliotecària durant aquests 30 anys i que segueix en actiu, i també hi han intervingut Asunción Castelló, primera bibliotecària del poble (1971-1985); i l’esmentada Nati Moncasí, que va impulsar la integració de la Biblioteca de La Granja dins de la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat.

A més, s’ha convidat a tots els alcaldes i regidors que van fer possible l’equipament i s’han interpretat les peces musicals ‘Petit País’, de Lluís Llach, i ‘Camins’, de Sopa de Cabra, a càrrec de Maite Pinyol (flauta travessera) acompanyada de Víctor Alba (piano). També s’ha pogut veure una exposició de fotografies, documentació i material antic de la Biblioteca.

 

Infolleida