L'oest llunyà arriba a la Saira

31/03/2022

Acull durant aquesta setmana l'enregistrament de 'L'Escanyapobres', un western dirigit pel lleidatà Ibai Abad

La província de Lleida continua sent escenari de produccions cinematogràfiques. I és que després de l’exitosa Alcarràs, ara la granja escola Castell de la Saira s’ha convertit en l’escenari del rodatge del film L’Escanyapobres. Una adaptació lliure de la novel·la homònima de Narcís Oller que protagonitzen Àlex Brendemühl i Mireia Vilapuig i que dirigeix el lleidatà Ibai Abad.

El mateix director va assegurar que tenia clar que buscaria localitzacions a les comarques de Ponent per fer la pel·lícula. “Vaig passar la infantesa corrent per camps com aquests i recordo estampes que em portaven a l’oest llunyà. No s’ha d’anar a Almeria per aconseguir paisatges potents de western”, va explicar.

Una trentena de tècnics i productors van participar ahir en l’enregistrament que es va portar a terme en un camp proper a la granja escola en què van participar els dos protagonistes i un actor mític de les produccions catalanes com Boris Ruiz. Durant una mica més de dos hores l’equip va rodar dos escenes de la nova pel·lícula d’Abad que continuarà gravant a la Saira durant els propers dies. El film, ambientat a finals del segle XIX, tracta de l’arribada dels primers banquers i notaris als pobles rurals i de com els primers préstecs comencen a “corrompre els habitants”, la qual cosa provoca que s’acabin convertint en els primers “addictes al capitalisme salvatge”, va concloure Abad.Per la seua part, Brendemühl, actor protagonista que interpreta l’Oleguer, l’Escanyapobres, va explicar que el seu paper és el d’un usurer que es dedica a cobrar els deutes de la gent.

“És un foraster que ha arribat al poble, a Pratbell, on acaba d’arribar el ferrocarril, es fa amic del notari i la seua dona i augmenta el seu patrimoni a base d’escanyar els altres”. L’actor també va destacar les localitzacions on s’està rodant la pel·lícula amb escenaris com Salàs de Pallars o la Saira i va assenyalar que “són perfectes”. En aquest sentit, va valorar la conservació dels municipis que permet rodar tots els exteriors als carrers.Mireia Vilapuig és l’actriu protagonista.

Interpreta la Cileta, que encara que a la novel·la no té gran rellevància a la pel·lícula agafa més força. “És una noia molt humil, de família camperola, que va evolucionant cap a l’avarícia dels diners. És una aposta molt interessant per a un personatge femení”, va explicar.

“Aquest tipus de personatges són importants per crear referents entre el públic jove”, va afegir Vilapuig.D’altra banda, el rodatge està previst que finalitzi el proper 12 d’abril i Abad espera poder estrenar el seu nou treball a finals d’aquest any en diferents festivals.

SEGRE.COM