"La primavera dels ametllers de la colònia" d'Ester Martin Sentañes guanya la 8a edició del Premi de Relats Curts del Segrià

02/06/2021

L'obra "El toc de la sirena", de Glòria Tomàs i Nus, s’ha emportat l’accèssit.

"La primavera dels ametllers de la colònia", d'Ester Martin Sentañes, ha estat l’obra guanyadora de la 8a edició del Premi de Relats Curts del Segrià, un certamen organitzat l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià que enguany ha comptat amb la participació de 36 relats curts, onze més que l’any passat.
El jurat ha decidit que l’accèssit fos "El toc de la sirena", de Glòria Tomàs i Nus. El jurat ha destacat aquestes dues obres per la seva qualitat narrativa, ritme, originalitat i interès de la trama narrativa. Totes dues obres s’han endut com a premi una dotació econòmica, que en el cas de la guanyadora ha estat de 650 euros, mentre que l’accèssit li ha correspost un guardó de 250 euros. Les dues obres premiades, conjuntament amb les històries finalistes seleccionades pel jurat, formaran part de la publicació que el Consell Comarcal del Segrià edita cada dos anys i que ja compta amb una col·lecció de cinc llibres. Les obres finalistes seleccionades pel jurat són: “Teresa, de blanc”, de Rosa Mesalles; “Desempolsegant la barca”, de Joaquim Gibert; “La veritat”, de Núria Muñoz; “Traïció en terres almenarenques”, de Marta Morell; “La butaca davant dels finestrals”, de Mar Balcells; i “Love i love”, d’Eva Moreno.
Ester Martin Sentañes és doctora en Història per la Universitat de Lleida i divulgadora científica. Resident a Itàlia, Martin és autora de diversos llibres i publicacions internacionals i ha publicat diversos textos de divulgació científica dirigits principalment a nens i adolescents. Martin ha centrat "La primavera dels ametllers de la colònia" a Vilanova de la Barca.
Glòria Tomàs és professora a l’Institut d’Almenar. Va néixer a Rialp (Pallars Sobirà) i actualment viu a Lleida. L’autora ha protagonitzat "El toc de la sirena", la seva obra guanyadora a Alfarràs. El premi ‘Històries Vives del Segrià’ té com a objectiu fomentar la llengua catalana i promocionar la comarca del Segrià a través de la narrativa, així com donar a conèixer
nous escriptors i escriptores emergents. Cal destacar que cada any el col·lectiu juvenil està més present en aquest concurs, arribant enguany al 30% dels textos rebuts. El patrimoni, la terra, el paisatge, la memòria històrica o la gent del nostre territori són els valors presents en els relats rebuts, textos inèdits que narren històries reals o versemblants ubicades en municipis del Segrià. Alguns d’aquests textos incorporen, a més, documents que ajuden a contextualitzar la història, mentre que altres són textos transcrits a partir de vivències familiars o conegudes. Enguany el jurat l’han conformat la cap d’Àrea de Cultura del Consell, Teresa Malla, les escriptores Marta Alòs i Montse Sanjuan, l’historiador i expert en patrimoni cultural Jordi Sedó, l’autor del relat guanyador de la 7a edició del Premi, Francesc Fortuny, i la tècnica del Consorci de Normalització Lingüística, Mercè Coll.
Consell Comarcal del Segrià