Indignació a la Granja per la tala d'arbres a l'entrada del poble

07/02/2022

Després de més de mig segle al peu de la carretera, treballs de manteniment viari de la Generalitat els eliminen

La desaparició dels arbres a l’entrada del municipi de la Granja d’Escarp ha provocat indignació entre els veïns i veïnes i l’ajuntament. Després de més de mig segle al peu de la carretera, operaris els van talar el 21 de gener passat, en el marc de treballs de conservació d’aquesta via propietat de la Generalitat de Catalunya. L’ajuntament ha exigit explicacions al Govern per aquesta actuació i li ha reclamat que planti nous exemplars per substituir els que ha eliminat.

“Han talat uns arbres majestuosos que formaven part d’un lloc de referència i de la memòria històrica de molts veïns i veïnes de la Granja d’Escarp des de feia molts anys”, lamenta l’alcalde, Manel Solé (PDeCAT), en una carta al responsable dels serveis territorials de Carreteres de la Generalitat a Lleida, José Luis Lacruz. En aquesta missiva, es queixa del fet que no s’informés el consistori i demana “en la mesura possible, replantar la zona per tornar a fer-la acollidora ambientalment i paisatgísticament”, per “tornar a embellir l’entrada del nostre municipi”.Els arbres havien estat durant dècades un lloc on citar-se, en el qual buscar ombra durant un passeig i la referència de fins on les famílies permetien als nens i nenes petits allunyar-se sols del poble. Alguns estaven deteriorats i, a mig quilòmetre d’aquesta zona, la caiguda de branques d’altres arbres sobre la carretera havia obligat els Bombers a intervenir per retirar-les en dos ocasions.

Tanmateix, el consistori considera desproporcionat el fet de suprimir tots els arbres de la zona per evitar nous incidents.A més d’indignació, la tala ha despertat suspicàcia entre veïns de la Granja. Els arbres eren en terrenys pròxims al traçat de la línia de molt alta tensió de 400 kV que el grup Forestalia projecta per portar a Barcelona energia procedent de centrals solars i eòliques de l’Aragó. Malgrat que el projecte és encara lluny d’estar aprovat, l’ajuntament ha demanat a Carreteres de la Generalitat “la certesa que la seua actuació no té res a veure amb la línia que Forestalia projecta en el nostre terme” i contra la qual han al·legat.

SEGRE.COM