El Museu Mas Dordal celebra el seu 9è aniversari amb la presentació del llibre ‘Secrets de l’Horta’, del pagès i mestre lleidatà Joan Pifarré

17/05/2022

L’activitat coincideix amb el Dia Internacional dels Museus

Almacelles celebra el 9è aniversari del seu Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal amb la presentació del llibre ‘Secrets de l’Horta’, original del pagès i mestre lleidatà Joan Pifarré. L’activitat s’ha programat per aquest 18 de maig, la jornada en la qual se celebra el Dia Internacional dels Museus.   

 

L’elecció d’aquest llibre del pagès i mestre lleidatà Joan Pifarré, explica l’alcaldessa Vanesa Olivart, “s’emmarca dins de la necessitat de reivindicar els orígens compartits de tota la comarca del Segrià, els quals tenen a veure amb l’activitat agrària i ramadera, la qual és encara motor econòmic del territori. Aquest 2022 celebrem el novè aniversari d’un equipament fonamental per la nostra perquè reivindica les nostres arrels il·lustrades i ho fem d’una manera senzilla: amb la presentació d’un llibre que ens recorda també quin és l’origen d’una la nostra prosperitat present i ens convida a pensar com, sense perdre aquestes arrels, podem construir noves oportunitats de futur.

 

De fet, la història de l’explotació familiar de l’autor, la Granja Pifarré, és un exemple, perquè avui combina l’activitat agrària amb visites guiades i accions de divulgació que permeten conèixer millor l’Horta de Lleida”, assenyala. D’aquesta manera, el llibre convida tothom a descobrir la realitat d’un extens territori productiu que envolta i individualitza Lleida mitjançant fins a 82 diferents testimonis de persones, explica l’autor, “vinculades a les activitats que s’hi desenvolupen, periodistes i historiadors”. El resultat, explica Pifarré, “és un collage informatiu” que permet fer un repàs de la història d’aquest territori des de l’època de l’Imperi Romà fins a l’actualitat. Dins les pàgines del llibre, destaca l’autor, “es poden conèixer fets com ara la batalla d’Ilerda, que va canviar la història de Roma per sempre més i va precipitar que la República esdevingués Imperi” o l’època de la il·lustració, de la qual va ser protagonista el marquès de Blondel, responsable de les obres de la Banqueta de Lleida i del primer dipòsit modern d’aigua de la ciutat”.

 

Un museu inaugurat l’any 2013

 

El Museu d’Arquitectura i Urbanisme (MAU) Josep Mas Dordal és un equipament cultural que està ubicat al Col·legi Pitàgores, un edifici situat al carrer Pitàgores, al nord de la vila i al costat mateix de l’escola pública i de la llar d’infants. El MAU, que es va inaugurar l’any 2013, mostra al visitant la història de l’arquitectura i l’urbanisme al llarg del temps, amb especial protagonisme forma del segle XVIII, el moment en el qual la vila d’Almacelles va renéixer a partir del projecte desenvolupat per Josep Mas Dordal previ encàrrec de Melcior de Guàrdia, exemple paradigmàtic del desenvolupament de poblacions de nova planta construïdes segons els principis de la il·lustració.

Infolleida