El jurat de Viles Florides visita Almacelles

19/04/2019

Durant aquest dijous, experts participants en el Jurat de Viles Florides de Catalunya, han examinat tots els racons i zones verdes del municipi d’Almacelles, per veure de primera mà les places, parcs i espais florals existents i determinar si la vila és mereixedora d’un dels guardons que certifiquen l’interès de la vila per transformar alguns dels seus racons, mostrar la riquesa natural i paisatgística dels seus principals punts d’interès, i que alhora sigui un reclam turístic per als visitants.

Pel que fa a Almacelles s’han seleccionat diferents espais emblemàtics com ara la nova zona enjardinada en els accessos al jaciment arqueològic i Parc del Vilot, el Parc d’Europa on s’han disposat nous parterres i s’ha incrementat el nombre d’arbres i espècies, la nova plaça del Canal d’Aragó i Catalunya, la plantació d’arbres en la Ronda de Mariano Gomà i plaça de Marc Vitruvi, la de Santa Ninfa i la zona arbrada de l’Av. de Josep Mas Dordal, entre d’altres. El Jurat s’ha mostrat força interessat en les noves tècniques de jardineria emprades, com ara la sega manual de les males herbes, l’adob de guano, l’estesa de guix natural als escorcells, la col·locació d’encenalls d’escorça per evitar zones de gespa que requereixen més aigua, i un llarg etcètera de condicionants a seguir, com per exemple, el fet de no treure les herbes i plantes que neixen al voltant de la base del tronc d’alguns arbres, ja que això revifa la flora i fauna autòctona i humidifica la base del tronc i de les arrels, impedint que s’assequi massa alguns arbres joves.

Viles Florides és una proposta de la CHOC (Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya) que distingeix aquelles iniciatives de l’àmbit públic i privat on la flor i la planta ornamental són protagonistes. La filosofia d’aquest concurs a nivell de Catalunya pretèn donar a entendre que una vila florida és més sostenible, millora la qualitat de vida dels seus ciutadans,  té una millor imatge externa i és més ambiciosa econòmicament.

En la present edició, s’hi han seleccionat un total de 140 viles d’arreu de Catalunya. Entre les diferents categories n’hi ha les catalogades amb una, dues, tres i 4 flors d’Honor. Val a dir que Almacelles és Vila Florida de Catalunya des del 2014, en què va guanyar les dues flors i ho revalidà l’any 2015 i 2016, amb tres flors i l’any 2017 i 2018, amb quatre flors. Entre els membres del jurat hi ha experts en floricultura, viveristes, paisatgistes i enginyers agrònoms i de l’IRTA. Està previst donar el resultat dels guardons cap al mes d’octubre. Aquest guardó té una validesa per un any i cal renovar-lo, si s’escau i mantenir la categoria màxima de quatre flors que ostenta actualment Almacelles.

InfoLleida