Circ Picat d'Alpicat celebra el retorn parcial a la normalitat amb un balanç immillorable

04/07/2021

El Festival ha esgotat les 4.000 entrades que es van posar a disposició del públic, una xifra més reduïda degut a les restriccions per la pandèmia.

Circ Picat-Festival de Circ i Arts en viu d'Alpicat ha tancat aquest diumenge una edició, la vuitena, que ha significat el retorn a una certa normalitat del certamen. Ho ha fet, malgrat les restriccions, amb un balanç immillorable que li ha permès recuperar el pols i fer-ho amb les mateixes constants que abans de la pandèmia, és a dir, com un certamen de referència del món del circ a Ponent i a tot Catalunya.

Una pandèmia que, com no podia ser d’una altra manera, l’any passat va suposar una aturada en el camí ascendent de Circ Picat. Primer, posposant de juny a setembre de 2020 la seva celebració, i quan per fi es va poder celebrar, fent que fos amb una versió més reduïda i descafeïnada del festival.

En qualsevol cas, enguany hi havia ganes de festa, ganes de circ i ganes de recuperar el temps perdut, i les xifres que ha ofert el festival així ho evidencien. S’han esgotat les 4.000 entrades que es van posar a disposició de la gent, una xifra més reduïda de lo habitual degut a restriccions derivades de la pandèmia. Circ Picat ha posat en escena quatre dies d’activitat frenètica gràcies a 13 companyies –tres d’elles lleidatanes– que han ofert un total de 17 representacions en els quatre espais habilitats per a les actuacions (Pista, Parc, Institut i La Unió). S’han respectat escrupolosament tots els protocols anti-Covid, un fet que no ha estat impediment perquè hi hagi hagut un gran ambient al llarg de tot el cap de setmana. 

La cirereta la van posar ahir els quatre espectacles programats. Així, s’ha pogut veure ‘Desclos’, amb Rubrica Teatre, ‘Tripula’, amb Farrés Brothers, ‘Shake, shake, shake’, amb Pakipaya, i ‘Oopart’, amb Tresperté, l’obra que va tancar el festival. La nit gran, però, va ser la de dissabte, que va oferir els espectacles ‘Tripula’, amb Farrés Brothers; ‘In your face’, amb Mago Lynch; una doble representació de ‘Ja hi som’, a càrrec de Tres som dos; ‘Art urbà’, amb Cactusoup; ‘Tartana’, amb Trocos Lucos; i ‘Áureo’, amb UpArte.

Per tot plegat, la valoració que se’n fa des de l’organització no pot ser més positiva. L’alcalde Joan Gilart expressava la seva satisfacció perquè el balanç és “molt positiu i estem molt contents per la resposta del públic, amb gent d'Alpicat i de fora. El temps ha acompanyat i els espectacles s'ho mereixien, amb la qualitat que ja tenen habitualment a Circ Picat però en aquesta ocasió amb un plus”, comentava l’alcalde. 

Gilart ha volgut posar en valor les dificultats afegides que s’han trobat en el camí: “Organitzar aquesta festival amb les mesures restrictives que encara hi ha no és fàcil, però la valoració és molt positiva. Hem fet un pas més respecte a l'any passat, en què les mesures ens limitaven encara més. Però enguany ha estat una explosió pel fet de poder sortir i fer festa, sempre amb un cert control, això sí”, ha remarcat.

Per la seva part, Jordi Escuer, director artístic de Circ Picat, coincidia plenament en la valoració molt favorable del festival: “Des d'abans de començar ho teníem clar, perquè la venda d'entrades havia anat molt bé. Però, a banda d'això, tot ha funcionat perfectament, més encara tenint en compte les mesures que hi havia”.

Escuer ha fet una comparativa respecte a anys anteriors: “Aquesta edició s'ha semblat més a la del 2019, tot i que, en haver-hi aforaments limitats, no hem pogut tenir tan moviment de gent”. El director del festival també s’ha referit a les angoixes que ha passat el sector de la cultura i s’ha mostrat optimista de cara al futur: “És un sector que ha patit molt directament la pandèmia, perquè no hi ha hagut contractacions, amb la qual cosa ha estat molt difícil per a ells tirar endavant. Ara sembla que tot torna a arrancar, tot i que algunes companyies s'han quedat pel camí”.

En qualsevol cas, Circ Picat deixa enrere quatre jornades de circ i de festa que han aportat un molt bon regust de boca, amb la qual cosa des de l’organització ben aviat es començarà a treballar en l’edició del 2022, en què Circ Picat espera donar un altre pas en ferm dins la seva trajectòria ascendent.

Infolleida