Alcarràs recupera el gran pou de gel del segle XVII que es va descobrir el 2016

06/01/2021

L’Ajuntament d’Alcarràs ha completat durant les darreres setmanes del 2020 la primera fase de les tasques necessàries per la recuperació del pou de gel del municipi, un element patrimonial original del segle XVII que destaca, especialment, per la seva envergadura i la conservació de l’embigat de la base, al qual també s’ha actuat aquests dies. La millora ha estat possible gràcies a fons municipals i a dues subvencions que totalitzen 30.000 euros concedides el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El Pou de Gel d’Alcarràs es va descobrir de manera fortuïta l’any 2016 durant unes obres d’arranjament al carrer dels Timons, té planta circular de 7 metres de diàmetre i, tot i haver perdut la cúpula original que el cobria, destaca per una singularitat que el fa gairebé únic: la conservació de l’embigat que permetia apilar el gel. Aquesta estructura, formada per 17 troncs paral·lels recolzats a sobre de diferents suports de pedra, es conserva gairebé íntegra i individualitza el pou alcarrassí com a exemple d’una activitat tradicional, la de la conservació i comercialització de gel d’origen natural, que va funcionar arreu del país des de la segona meitat del segle XVI i fins ben entrat el segle XIX, època a la qual es va començar a fabricar gel industrialment.


Durant aquestes darreres setmanes del 2020, els operaris que han desenvolupat les tasques realitzades han pogut realitzar un primer condicionament parcial de l’entorn del Pou de Gel i els arqueòlegs han actuat a l’embigat per tal de garantir la seva conservació futura. Un cop enllestida aquesta primera fase, i així ho recorda l’alcalde, Jordi Janés, serà necessari sol·licitar i aconseguir noves subvencions d’administracions de rang superior per tal d’avançar fins la recuperació completa d’un element patrimonial que es vol convertir en visitable: “Alcarràs és una vila amb una llarga i fecunda història però no conservem gaires elements patrimonials d’envergadura. En conseqüència, es fonamental conservar els que tenim. Per fer-ho, necessitem la implicació d’altres administracions perquè sols no podem. El patrimoni és cosa de tothom i aquest Pou de Gel, que ens parla del que vam ser i de la manera com vam viure, s’ha de conservar i convertir en un element que reforci l’atractiu de la nostra vila”, explica Janés. Dolors Gòdia, regidora de Patrimoni, també destaca la importància de l’actuació: “El fet de disposar al nostre poble d’un element patrimonial amb aquestes singularitats és quelcom que cal aprofitar. És una peça de la nostra història que ens recorda com era la vida quotidiana dels nostres avantpassats i, per això, la recuperació d’aquest Pou de Gel és una de les nostres prioritats”.

 

Infolleida