Alcarràs apropa la literatura a tothom amb els grups de lectura de la Biblioteca Joaquim Montoy

04/02/2022

Impliquen una cinquantena de persones de totes les edats, però el col·lectiu major de 65 anys és majoria

Alcarràs, mitjançant la seva regidoria de Cultura i la feina del personal de la Biblioteca Joaquim Montoy, promou el gust per la literatura entre la població del municipi mitjançant diferents grups de lectura que apleguen una cinquantena de persones i es reuneixen de manera mensual a la mateixa Biblioteca per comentar lectures recomanades o, com és el cas d’aquest mes de febrer, departir amb autors de prestigi. Els grups apleguen persones adultes de diferents edats, però les persones més grans de 65 anys són majoria.

 

La lectura, i encara més i tot en temps de pandèmia, és una de les opcions d’oci cultural més triades arreu del país i a Alcarràs, cada setmana, es reivindica mitjançant els grups de lectura activats a la Biblioteca Joaquim Montoy, que impliquen prop d’una cinquantena de persones. En concret, actualment, en funcionen dos: un de persones adultes amb 18 membres i altre específic per a persones més grans de 65 anys, el qual compta amb una trentena d’integrants. Tots dos compten amb coordinadors que plantegen al grup la lectura de diferents llibres recomanats i dirigeixen les trobades que, amb cadència mensual, celebra cada grup: “tenim una Biblioteca còmoda i amb un bon assortiment de llibres a la qual es fan moltes activitats i els grups de lectura són una de les més destacades. Es tracta d’un equipament comunitari important que, a més a més dels serveis tradicionals a tot centre d’aquesta mena, ofereix fins i tot un servei de préstec a domicili que brinda opcions a qui, per la raó que sigui, no pot sortir de casa i que ha estat, especialment, molt i molt utilitzat durant tots aquests mesos de pandèmia”, explica l’alcalde alcarrassí, Jordi Janés

Reunions mensuals

D’aquesta manera, el grup de persones adultes es reuneix el segon dimarts de cada mes a les 21.00 h i el de persones més grans de 65, cada segon divendres de mes a les 16.00 h. A cada trobada, es comenta el llibre que s’ha llegit durant els trenta dies immediatament anteriors i es proposa altre per llegir-lo durant els trenta dies següents. Gerard Companys, regidor de Cultura, destaca també el valor de la feina que es desenvolupa a la Biblioteca mitjançant aquesta i altres activitats: “és una manera de convertir un hàbit, el de la lectura, en quelcom participatiu. La gent comenta, comparteix sensacions i explica com ha viscut la descoberta que és sempre la lectura d’una novel·la. Es una tasca important la que es desenvolupa a la nostra Biblioteca”, assenyala l’edil.

Trobades amb les autores i autors

Les reunions dels grups de lectura, sempre que resulta possible, inclouen reunions presencials o telemàtiques amb els autors o les autores d’algun dels llibres recomanats. Així, i en concret, aquest mes de febrer hi ha prevista una trobada telemàtica amb la sabadellenca Montse Barderi, autora de la novel·la La memòria de l’aigua, premi Prudenci Bertrana del 2019. Amb el grup d’adults, Barderi departirà de manera telemàtica el 15 de febrer a les 20.00 i amb el de persones amb més de 65 anys, l’11 d’aquest mateix mes a les 16.00.

 

Infolleida