Aitona inaugura la ruta turística Robert Capa

21/11/2021

Es tracta d'un recorregut de 900 metres que recorre diferents indrets on el fotoperiodista va fer imatges de la Guerra Civil Espanyola

Ernö Fierdmann és un fotoperiodista hongarés, conegut amb el pseudònim de Robert Capa, que va fotografiar diferents fronts de la Guerra Civil Espanyola. Un dels seus reportatges més destacats va ser la batalla de l'Ebre. Precisament, el seu nom dona títol a la nova ruta turística d’Aitona, que recorre al llarg de 900 metres onze emplaçaments on Robert Capa va fotografiar diferents soldats en l’ultima ofensiva republicana durant la Batalla de l’Ebre. El geòleg Pol Galitó ha estat un dels impulsors d’aquesta ruta descobrint i localitzant els punts exactes on van ser preses les imatges.

Al llarg de la ruta es poden trobar onze plafons explicatius amb les fotografies que Robert Capa va fer del 7 al 22 de novembre de 1938. Entre les imatges més destacades hi ha les de les tropes franquistes ocupant territori del Baix Segre i la dels portalliteres que reculaven amb els ferits.

Aitona té previst potenciar la ruta en el marc de la celebració del Fruiturisme, així com celebrar-hi altres activitats per donar a conèixer les fotografies.

RICARD GÓMEZ PUIG