Un estudi assenyala que produir enguany un quilo de fruita de pinyol costa 0,44 € al pagès

12/07/2024

El cost augmenta 0,52 €/ quilo si s’hi suma la mà d’obra i la xifra és un 17% superior a la mitjana del període 2018-2022

El departament d’Acció Climàtica va presentar ahir un estudi de previsió dels costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2024, elaborat conjuntament amb el Centre d’Investigació en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (Creda) de l’IRTA i la UPC, que els situa en una mitjana de 0,44 euros per quilo, una xifra que puja fins als 0,52 euros si es té en compte la mà d’obra. I perquè el pagès pugui cobrar aquests 0,52 euros per quilo, és necessari que la fruita tingui un cost d’1,08 a la seua sortida de la central.

El director del Creda, José María Gil, va explicar que aquest informe està elaborat amb dades d’anys anteriors intentant anticipar els costos de producció de la present campanya. Va remarcar que entre la mitjana del període 2018-2022 i l’estimació per a aquest 2024, l’increment del cost de producció per hectàrea és d’un 17% i d’un 11% en costos per quilo de fruita. Per la seua part, el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, va remarcar la importància de disposar d’aquesta informació, “capital per aportar transparència a la cadena alimentària, és necessari que des del productor fins al distribuïdor i el consumidor, totes les baules coneguin aquesta estimació oficial del cost de produir un quilo de fruita de pinyol”.

Malgrat que va confirmar que de moment l’estudi no compta amb validesa legal i no obliga les empreses a pagar al productor d’acord amb els preus que mostra, sí que té un paper “moral” i vol aportar informació i afavorir un preu just i digne per al productor”. Si volem tenir pagesos, els diferents sectors han de poder guanyar-se la vida, si no abandonaran”, va afegir. En aquest sentit, va dir que la intenció del departament és que aquest tipus d’estudis s’introdueixin dins d’una reforma de la llei de la cadena alimentària perquè permetin fixar un preu de referència al productor.

“A part de complir la llei de la cadena, és necessari garantir que el productor percebi el preu just pel seu treball per poder fer front a l’increment de costos i a altres situacions no desitjades que ha d’assumir i així fer viable econòmicament la seua tasca i la seua producció”, va manifestar. Va afegir que aquest estudi sobre els costos de producció s’ampliarà a altres produccions de la cadena alimentària i la informació que en resulti s’actualitzarà anualment.

Infolleida