Tornar als origens artesanals per fer millors productes

24/01/2018

L'empresa Cal Quitèria d'Almacelles produeix formatges artesans i ofereix visites guiades per explicar el procés d'elaboració del producte

Cada cop són més els consumidors que volen conèixer l'origen dels aliments i s'interessen pels productes de proximitat. La compra d'aquests aliments permet reduïr l' impacte ambiental i contribuïr al comerç just. Davant d'aquesta demanda creixent, algunes empreses agroalimentàries aposten per productes d'elaboració artesanal.

És el cas de Cal Quitèria, una explotació ramadera d'Almacelles on s'ha recuperat la forma tradicional d'elaboració de formatge de cabra.

Aquest negoci familiar nascut l'any 2009 treballa amb processos artesans per obtenir un producte de qualitat amb el mínim de manipulació i alteracions possibles de tal manera que es puguin garantir les qualitats naturals pròpies de la llet.

Les cabres, dividides en 4 lots, produeixen gairebé 1000 litres de llet al dia. Una llet certificada sota el segell de 'Llet de cabres catalanes' per tal de potenciar el sector dins del territori català.

El treball i l'esforç de l'empresa li han valgut a Cal Quitèria una dotzena de premis de reconeixement internacional com ara els World Cheese Awards.

Darrerament, l'explotació s'ha convertit també en un reclam turístic per escoles, estudiants i particulars i fins i tot ha captat l'interès de grups escolars d'altres països com França o Finlàndia.

Joan Llompart