Talarn assenyala l’oli Kylatt com un exemple d’enfortiment del territori amb propostes arrelades a la terra i des del cooperativisme

12/12/2021

El president de la Diputació assisteix a la presentació d’un producte de màxima qualitat creat pel Molí d’Alcanó i el Grup Cooperatiu Fruits de Ponent.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest
diumenge a la presentació de la campanya ‘Kylatt: d’Alcanó al Món’ i de l’oli
selecció especial Kylatt, del Molí d’Alcanó, que forma part del Grup Cooperatiu
Fruits de Ponent.
Talarn, que ha estat acompanyat per Carles Gibert, diputat de Promoció
Econòmica, ha arribat a la Sala Polivalent d’Alcanó, on ha estat rebut per
l’alcalde Xavier Prunera; Sebastià Escarp, president del Grup Cooperatiu Fruits
de Ponent; Josep Presseguer, director general del Grup; Carmel Mòdol,
secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i
Agenda Rural de la Generalitat; David Masot, president del Consell Comarcal
del Segrià; Oriol Ivern, xef del restaurant Hisop; Jordi Morillo, expert
gastronòmic del mateix restaurant; i Enric Dalmau, president de la DOP Les
Garrigues.
En la seva intervenció, Talarn ha començat felicitant el Molí d’Alcanó i el Grup
Cooperatiu Fruits de Ponent per, d’una banda, produir un oli de màxima qualitat
que aspira a ser “referent en un mercat en qual les nostres comarques
excel·leixen”, i de l’altra, per plantejar la promoció d’aquest oli com a “senya
d’identitat d’Alcanó”, més encara quan l’oli és un dels identificadors culturals de
les nostres terres.
El president de la Diputació de Lleida també s’ha referit al fet que el foment de
la producció local de qualitat es faci “des del cooperativisme”, des d’un esforç
col·lectiu i sense buscar engreixar comptes d’explotació, sinó reinvertint
beneficis en la millora de la producció i en la cura de l’entorn, tant natural com
social.
En aquest sentit, Talarn ha remarcat que, quan el grup cooperatiu Fruits de
Ponent aposta per noves línies de producció i capta i retè talent per fer-ho
possible, està apostant per “consolidar els nostres municipis”, un altre valor que
cal tenir en compte i que és de lloar, i que ens demostra que “no és una utopia
somiar amb un nou sistema econòmic de les terres de Lleida, Pirineu i Aran”.
Tot plegat evidencia, doncs, que és possible enfortir el territori “des de
propostes arrelades als productes de la terra i que mostren el màxim respecte
en tot el procés de producció”, com exemplifica aquest oli Kylatt.
Organitzat per Fruits de Ponent i emmarcat dins del projecte Terra d’Oli del
Consell Comarcal del Segrià, que té com a objectiu donar a conèixer la cultura
de l’oli, el cultiu de l’olivera i l’elaboració de l’oli d’oliva verge extra, l’acte d’avui
ha inclòs diferents interpretacions musicals a càrrec de l’arpista Berta
Puigdemasa i la conversa-entrevista ‘Kylatt, d’Alcanó al món. L’experiència d’un
xef amb estrella Michelin i el Molí d’Alcanó’, en què hi han pres part Oriol Ivern i
Jordi Morillo, del restaurant Hisop de Barcelona, que compta amb una estrella
Michelin des del 2010, així com experts gastronòmics valorant la seva
experiència amb el projecte de l’oli verge extra del Molí d’Alcanó. També s’ha
projectat el vídeo promocional ‘Kylatt, d’Alcanó al Món’ i s’ha pogut gaudir d’un
tast d’una tapa salada amb Kylatt.
Praedium Kylatt és un oli d’oliva verge extra de selecció especial elaborat a
partir d’olives arbequines de camps especialment seleccionats d’Alcanó i
recol·lectades a principis d’octubre i a l’albada, per tal de conservar la seva
frescor, i premsades en fred un cop acabades de collir. Té aromes d’herba
tallada, notes d’ametlló, fonoll o nou verda.
Cal remarcar que aquest oli d’oliva verge extra Kylatt ha entrat a formar part de
Catalonia Gourmet, el Clúster Gourmet de Catalunya, que té l’objectiu de
promoure i contribuir a la competitivitat del sector de l’alimentació gourmet
català d’alta gamma.
Diputació de Lleida