Primers resultats de la plataforma experimental d’ametller amb diferents dotacions de reg que promouen la Diputació i l’IRTA

18/09/2018

El projecte, que s’està realitzant en una finca de 7 ha de la Diputació de Lleida a Maials, permet explorar noves eines de millora en la rendibilitat del cultiu de l’ametller a les comarques de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i l’investigador de l’IRTA en el Programa d’ús d’aigua en les produccions agrícoles, Joan Girona, han presentat aquest matí l’informe sobre la relació existent entre la dotació de reg i l’increment de la producció d’ametlla per hectàrea i l’assoliment d’un major creixement dels arbres, equivalent al propi d’arbres de cinc anys en plantacions que en tenen tres.

La presentació d’aquestes primeres dades s’ha dut a terme a Maials, a la finca experimental d’ametllers que la Diputació de Lleida té dedicada des del 2015 a aquest projecte, al qual destinarà més d’un milió d’euros durant un  període de 10 anys, per transferir al sector agrari i a les empreses agroalimentàries dades que facilitin la incorporació a les finques dels nous regadius i dels regadius històrics al cultiu de l’ametller.

Segons ha explicat Joan Reñé, “l’ametller és un dels cultius que pot ser dels més atractius” i garanteix que aquesta economia pugui ser viable perquè “tenim empreses al territori que demanen poder obtenir l’ametlla per a poder produir el seu producte, com ara el torró”. I, en relació als resultats, comenta que “podem veure que la quantitat d’aigua per poder aplicar en un cultiu d’ametller és determinant a l’hora d’obtenir una millor producció”.

Aquest projecte pren com a referència els camps d’assaig de la Vall de Sant Joaquim (Califòrnia). En aquest sentit, s’ha consolidat una finca experimental de 7 hectàrees a Maials, amb la finalitat d’obtenir informació en la resposta de l’ametller en base a quatre dotacions de reg, agafant com a referència les dotacions que tenen les diferents zones de regadiu de Catalunya;2.500, 4.500, 6.500 i 9.000 metres cúbics per hectàrea. Els informes presentats avui són el resultat de tres anys de treballs experimentals que properament seran publicats en suports científics.

Segons ha comentat Joan Girona, “a nivell de producció, actualment superaríem els 2.000 quilos de gra per hectàrea en totes les situacions de regadiu”, i a partir d’aquí, explica que les seves expectatives són poder superar els 3.000 quilos, veient el creixement dels arbres i el seu comportament.

Infolleida