Onze fructícoles de Lleida, a Fruit Attraction de la mà de Prodeca

05/10/2022

La fruita i l'ametlla deixaran de facturar 423 milions per les gelades, segons FCAC

Onze empreses fructícoles lleidatanes d’un total de 32 firmes i organitzacions del sector de tot Catalunya participen des d’ahir de forma agrupada en la fira Fruit Attraction de Madrid sota la marca Catalunya, on la fruita és cultura, organitzada per Prodeca. Són Baró e Hijos, Cal Roget Fruits, Conjuntfruit, Cooperativa de Soses, Copa Fresh, Dasben, Fruits Sant Miquel-La Coma, Grupo Català, SAT Pla d’Escarp, Fruita d’Alcarràs 1268CAT-OP391-OP391 i Trecoop Fruites. La trobada se celebra fins demà dijous i és la 14a edició de la fira, una de les principals plataformes per a les empreses del sector de la fruita i la verdura.

L’estand conjunt reuneix perfils d’empreses productores, comercialitzadores, importadores i exportadores i associacions sectorials de fruita, entre les quals es troben el Port de Barcelona, Mercabarna o l’IRTA, entre d’altres. Prodeca va informar ahir que les exportacions de fruita de Catalunya s’han incrementat un 27,26% en valor en els últims cinc anys i ja constitueixen una de les principals produccions agràries del territori pel seu pes econòmic, la superfície de cultiu i l’orientació exportadora. Així, va detallar que Catalunya és el primer productor de poma de l’Estat –un 52% de les que s’exporten són catalanes–, i el primer productor europeu de préssec i nectarina. Per la seua part, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va alertar ahir que els sectors de fruita i ametlla a Catalunya deixaran de facturar 423 milions d’euros aquesta campanya com a conseqüència de la caiguda de la producció provocada per les gelades del mes d’abril.

Per aquest motiu, les cooperatives reclamen el suport del Govern als sectors afectats per limitar els expedients de regulació d’ocupació pel descens de producció d’aquest any. Durant aquesta campanya, vint-i-dos empreses, quatre de les quals són cooperatives, ja han activat expedients de regulació temporal d’ocupació, que afecten uns 230 treballadors. Segons s’extreu de dades de la conselleria d’Acció Climàtica, publicades per SEGRE diumenge, les gelades van provocar danys de 229,21 milions a la producció de fruita dolça catalana, la gran majoria a Lleida. A més, cal sumar-hi més de 44,04 milions en fruita seca, la qual cosa dona un total de 273,25 milions.

INFOLLEIDA / SEGRE