Les vendes de llimonera arranquen amb fluïdesa per la caiguda de collita

23/07/2024

Els preus se situen entorn de deu cèntims per sobre de l'any passat en les mateixes dates | Lleida produeix una de cada tres peres de tot l'Estat

La campanya de comercialització de la pera llimonera ha arrancat amb bones perspectives i marcada fonamentalment per la caiguda de la producció a Lleida. El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va explicar que “tota la producció que entra a les centrals procedent dels camps surt directament. El mercat s’està comportant amb fluïdesa perquè es nota la falta de pera”.

Aquesta és la primera varietat de la campanya amb volums importants d’hectàrees plantades i de producció, tot i que en les últimes dècades ha anat decaient en favor d’altres, fonamentalment la conferència. A més, tradicionalment tenia el gruix del seu mercat es trobava en l’exportació, però cada vegada compta amb més vendes a l’interior. Acció Climàtica i Afrucat preveuen que la producció de peres a Catalunya es reduirà un 33% enguany.

Pel que fa a la qualitat del producte, Roqué va destacar que la fruita que es cull presenta els calibres elevats requerits pel mercat, així com els nivells de sucres òptims. En el capítol de preus, Pere Roqué va explicar que les cotitzacions ronden entre els 80 i els 85 cèntims d’euro, unes quantitats que se situarien al voltant de deu cèntims per sobre de l’any passat. El líder d’Asaja va fer aquestes declaracions després de la visita del subdelegat del Govern central, José Crespín, a la seua explotació a l’Horta de Lleida. Crespín va destacar que una de cada tres peres que es produeixen a tot l’Estat surt de les explotacions de la província.

La conselleria d’Acció Climàtica i la patronal del sector fructícola, Afrucat, preveuen que la collita de pera d’aquesta campanya es reduirà fins a un 33 per cent a Catalunya, amb una important minva en la varietat més important, la conferència, “arrossegada pels efectes de la sequera” de l’anterior primavera i de la calor de l’any passat i de l’hivern passat.

Així, l’estrès hídric ha afectat els arbres especialment en l’època prèvia a la collita, ja que provoca problemes d’inducció floral l’any següent, segons va explicar el director d’Afrucat, Manel Simon. En total, es preveu una producció de 80.426 tones de pera, amb un descens de totes les varietats excepte de la blanquilla, per la qual cosa el sector “prioritzarà el mercat estatal com a destinació principal”.

Infolleida