Les Escoles Agràries inicien el curs 2022-2023 amb dos nous cicles de grau superior: de Vitivinicultura i de Paisatgisme, Agroecologia i Acció Climàtica

14/09/2022

Durant aquest curs que comença, també es preveu la creació de la 15a escola agrària a Cabrils: Escola Agrària d’Horticultura i Noves Tecnologies, i també l’ampliació de la plantilla de les Escoles Agràriesen 18 places noves

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han donat el tret de sortida al curs 2022-2023 de les Escoles Agràries de la Generalitat de Catalunya, aquest matí a l’Escola Agrària de Gandesa (Terra Alta). Un curs que comença amb moltes novetats com ara la posada en marxa de dos nous cicles formatius de grau superior: el de Vitivinicultura a l’Escola Agrària de Gandesa i el de Paisatgisme i Medi Rural, Perfil Professional Agroecològic i Acció Climàtica a l’Escola Agrària de Manresa.

 

La consellera Jordà ha posat en valor l’inici a partir d’aquest curs del cicle formatiu de grau superior (CFGS) de Vitivinicultura, “una reivindicació històrica de l’Escola Agrària de Gandesa, amb demandes insistents del sector i del territori.”

Aquest nou cicle formatiu, autoritzat pel Departament d’Educació, dona continuïtat al cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) d’Olis d’Oliva i Vins. Amb una durada de 99 hores de formació en elaboració d’olis Premium, analítica i tast, són els únics estudis superiors de formació professional de l’Estat espanyol que inclouen producció d’olis d’oliva, i, per tant, l’únic Cicle de Formació de Grau Superior que la inclou.

En aquest sentit, la titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha remarcat “la importància que ha tingut i té la formació oferta per l’Escola de Gandesa per al desenvolupament econòmic del sector del vi i de l’oli a la Terra Alta. La comarca ha passat dels 35 cellers de l’any 2000 (quan l’Escola va iniciar els cicles formatius d’olis i vins) als 63 aquest any 2022, cosa que ha afavorit la fixació de persones al territori i el desenvolupament de l’economia comarcal, aspectes als quals segur que ha contribuït l’Escola Agrària en tots aquests anys”.

Per la seva banda, Josep Gonzàlez-Cambray ha felicitat l’Escola Agrària pels 50 anys d’història, “una escola que contagia present, futur, energia positiva i estima per la terra”.

El titular d’Educació ha celebrat l’increment de l’oferta de les escoles agràries, “que és el pas previ per tenir més estudiants. És un pas necessari però que hem de completar amb l’acompanyament i l’orientació.Seguirem incrementant l’oferta a les escoles agràries i arreu de l’FP i seguirem millorant el procediment perquè sigui més orientat per a l’alumnat i les famílies. Hem de ser capaços de flexibilitzar i adaptar l’oferta per tal que tingui incorporació al mercat laboral, i que l’alumnat ho sàpiga".

Més cicles formatius que mai

L’oferta de cicles també s’amplia amb el nou cicle a l’Escola de Agrària de Manresa de Paisatgisme i Medi Rural orientat al perfil professional d’Agroecologia i Acció Climàtica, l’únic cicle de grau superior d’aquestes característiques (amb enfocament agroecològic).

Així, el pròxim curs acadèmic, amb la incorporació d’aquests dos cicles, les escoles agràries oferiran un total de 13 cicles formatius de grau superior que se centren en diferents camps d’aprenentatge: la producció agroecològica, el paisatgisme i el medi rural, la gestió forestal i del medi natural, la indústria alimentària, la vitivinicultura, el màrqueting i la publicitat aplicats al món de l’enologia i la ramaderia i l’assistència en sanitat animal.

Pel que fa als de grau mitjà, continuaran oferint 11 cicles formatius de diversos sectors: la producció agroecològica, la producció agropecuària, el sector de l’elaboració dels olis d’oliva i els vins, l’aprofitament i la conservació del medi natural i les activitats eqüestres.

Altres novetats

Inauguració del curs 2022-2023 de les Escoles Agràries El conseller Gonzàlez-Cambray i la consellera Jordà en un moment de la inauguració del curs 2022-2023 de les Escoles Agràries

Durant a

quest curs que comença, també es preveu la creació de la 15a Escola Agrària a Cabrils: Escola Agrària d’Horticultura i Noves Tecnologies, i l’ampliació de la plantilla de les Escoles Agràries, al setembre, en 18 places noves (16 són de personal docent): 9 places per a la nova escola i 9 per a les altres escoles (Gandesa, Manresa, Tàrrega, Pirineu, Mas Bové, Espiells, Empordà).

Pel que fa al medi ambient, les escoles continuen fent via per esdevenir cada cop més sostenibles. En aquest sentit, hi ha una nova escola a punt de rebre un certificat ISO 14001 (ambiental), acreditació que actualment ja tenen 3 altres escoles agràries.

Amb aquest mateix propòsit, es realitzaran inversions en 5 noves calderes de biomassa a cinc escoles i en la instal·lació de plaques fotovoltaiques a 11 escoles per produir energia elèctrica, a fi d’aconseguir així instal·lacions molt més sostenibles.

Formació professional de qualitat

Els estudis de les Escoles Agràries es caracteritzen per oferir una formació professional personalitzada, pràctica i en permanent adaptació a les noves tendències i necessitats del sector.

Tot això és gràcies a la configuració de grups reduïts d’alumnat, l’alta qualificació i tecnificació dels equips directius i del professorat, les diverses col·laboracions que estableixen amb empreses i professionals en actiu del sector, les visites tècniques a empreses i explotacions agropecuàries i el preu públic dels estudis.

Avui, hi ha 646 alumnes matriculats en tots els cicles formatius. Destaca, l’augment de les dones matriculades, que han passat del 25% del curs passat al 27% d’enguany.

50 anys d’història de les Escoles Agràries

L’any 2023, l’Escola Agrària de Gandesa celebrarà el 50è aniversari, igual com ho ha fet aquest any 2022 el Servei de Formació Agrària, la unitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que s’encarrega de la gestió dels centres. L’any 1972, també van obrir les primeres escoles agràries, les EA d’Alfarràs, Empordà, Vallfogona de Balaguer i Manresa, que van precedir la resta: les Borges Blanques, Pallars, Amposta, Tàrrega, Pirineu, Mas Bové, Solsonès, Santa Coloma de Farners, Gandesa i Mercè Rossell i Domènech (Espiells).

Servei de Formació Agrària

El Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya està format per catorze escoles agràries distribuïdes per tot el territori català. La seva principal missió és professionalitzar el sector agroalimentari mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.

Ofereix una àmplia oferta de cicles, cursos i jornades en la modalitat presencial, semipresencial i a distància adaptats a les necessitats del sector agropecuari, forestal i alimentari. S’encarrega d’executar, seguir i avaluar els plans i els programes de capacitació professional agrària del Departament d’Acció Climàtica en diversos àmbits: la formació inicial mitjançant cicles formatius de grau mitjà i grau superior; la formació contínua dels professionals del món agropecuari, forestal i alimentari, i la incorporació de joves a l’empresa agrària. Coordina i gestiona el Campus Empresarial Agrari, un espai que ofereix formació en gestió empresarial a les empreses i els professionals del sector.

Infolleida