L’Ajuntament d’Alcarràs calcula afectacions de fins al 95% de la collita a conseqüència de les gelades d’aquest cap de setmana

23/03/2021

L’Ajuntament d’Alcarràs calcula que les gelades que s’han patit al terme municipal durant la matinada a cavall d’aquests 20 i 21 de març podrien haver malmès fins a un 95% de la collita en determinades zones com ara les més properes al riu i pel que fa a préssecs, albercocs, cireres i nectarines. En altres punts com ara Vallmanya l’afectació és menor però els danys són també quantiosos i podrien arribar a reduir la collita prevista en un 60%. Des d’avui i en les properes setmanes, les plantacions seran sotmeses a controls i seguiments intensius i s’aplicaran tractaments per enfortir els arbres i provar d’atenuar en la mida d’allò possible l’afectació.

Aquest matí de dilluns, i en companyia del regidor d’Agricultura, Agustí Camarasa, i la diputada lleidatana de Junts al Parlament, Cristina Casol, l’alcalde, Jordi Janés, ha visitat algunes de les zones afectades per conèixer in situ els danys a les plantacions: “De fet, la d’avui no és la primera visita, perquè aquest diumenge mateix vaig comprovar ja a les plantacions més properes al nucli urbà que l’afectació és notable. Aquest matí, a la zona de Vallmanya, hem pogut veure com s’han vist afectades diferents plantacions de nectarina i cirera. La gelada ha cremat molta flor i es veu de manera clara als pètals, que mostren un color marronós”, explica. Cristina Casol, per la seva part, ha destacat la importància cabdal de les plantacions fructícoles alcarrassines per l’economia del país i ha mostrat el seu suport als pagesos: “Avui havíem de ser aquí perquè el sector fructícola és un dels motors de la nostra economia. Els pagesos tenen tot el nostre suport”.

Tractaments per enfortir els arbres

Des d’ara, i en les setmanes vinents, caldrà aplicar diferents tractaments permesos per tal d’enfortir els arbres i mirar d’atenuar l’afectació: “els danys són més greus a les zones fondes del municipi i a les zones altes l’afectació és menor, però aquesta gelada ha fet molt de mal. Cal esperar la visita dels pèrits d’Agroseguro i que el sinistre es tramiti de forma àgil”, apunta Janés.

Infolleida