La gelada d'aquesta nit, de fins a sis graus sota zero, ha sigut devastadora i ha afectat tota la zona fructícola de Lleida

03/04/2022

Els danys, que es temen que seran molt importants, són per ara incalculables

Els serveis meteorològics havien advertit del risc de fortes gelades la passada nit i s’han confirmat els pitjors auguris en parar-se el vent. La caiguda de les temperatures ha afectat a tota la zona fruitera i es temen uns danys molt importants i que encara són incalculables, però diferents fonts adverteixes que delmaran la producció a pràcticament tota la zona fructícola.

La gelada devastadora ha afectat a tota la zona fructícola de Lleida, des de l’Horta de Lleida fins Mollerussa o Artesa de Lleida, per posar alguns exemples i amb temperatures que han arribat a fregar els 6 graus sota zero, segons han explicat diverses fonts. A més, les baixes temperatures han estat intenses i durant moltes hores. Per posar un exemple, Francesc Torres explica a SEGRE que van començar a posar en funcionament els sistemes de reg per aspersió a les onze de la passada nit ateses les baixes temperatures, i que a les 9 del matí d’aquest diumenge encara gelava.

El líder d’Asaja, Pere Roqué, afegeix que l’afectació serà generalitzada i a l’espera de poder analitzar els arbres tindrà uns efectes devastadors. Roqué assegura que la caiguda de la producció afectarà "una extensió molt gran" del territori, i alerta que si els termòmetres tornen a baixar dels zero graus aquesta propera nit serà una "situació catastròfica" per al sector, ja que els arbres no poden suportar tantes hores seguides de fred.

L’enginyer tècnic agrícola Francesc Miarnau explica que els danys seran molt importants tenint en compte l’estat fenològic dels arbres, amb moltes varietats, en especial de fruita de pinyol, en el que ja havien caigut les flors, un moment especialment delicat, quan el petit fruit és fonamentalment aigua.

Els danys no se circumscriuran a la fruita dolça, sinó que també danyaran les finques d’ametllers o nogueres, per posar alguns exemples.

SEGRE.COM