La Diputació cedeix una porció de la finca de Maials a la UdL per a l’estudi del cultiu experimental de la tòfona negra

19/12/2019

El projecte, que s’ha aprovat en el decurs de la sessió plenària celebrada aquest dijous, està finançat amb fons FEDER

El Ple de la Diputació, celebrat aquest dijous al Saló de Plens, sota la presidència de Joan Talarn, ha aprovat la cessió temporal d’ús per part de la Diputació de Lleida a la Universitat de Lleida, d’una porció de terreny de la finca la Devesa de Maials, perquè sigui destinada al cultiu experimental de la tòfona negra.

 

La iniciativa s’emmarca dins el projecte INNOVATRUF-PECT, ‘El bosc, primer recurs de l’economia verda’, finançat pels fons FEDER, programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

 

La superfície a cedir està situada a la part sud-est de la finca la Devesa, amb geometria irregular i una extensió aproximada de sis hectàrees i trenta-quatre àrees (6,34 ha).

 

La sessió plenària també ha donat el vistiplau a l’adhesió de la Diputació de Lleida a l’Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025, per la qual s’adquireix el compromís d’elaborar, en un termini de sis mesos, un programa d’actuació triennal dins del marc competencial de la Diputació emmarcat en el full de ruta que, sota el lema ‘Fes-li lloc a la bici’, recull una vuitantena d’accions perquè aquest mitjà de transport contribueixi a una societat més sostenible i saludable.

 

El Ple també ha aprovat l’acceptació de la delegació a la Diputació de Lleida, a través de l’OAGRTL, de diverses taxes i impostos dels ajuntaments d’Ossó de Sió, la Coma i la Pedra, Bell-lloc d’Urgell i Rosselló, així com de la comunitat de regants de Camps-Vinyacs.

 

D’altra banda, s’ha donat llum verda al conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i el Consorci per a la Normalització Lingüística, per al finançament dels serveis comarcals de català, per a l’any 2019, i l’addenda modificativa del conveni de col·laboració entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Diputació de Lleida en matèria de joventut corresponent a les anualitats 2017-2018.

 

El Ple també ha donat llum verda a la cessió gratuïta de la propietat de diferents parcel·les de la Diputació de Lleida a l’Ajuntament de Torregrossa.

 

En l’apartat de mocions s’ha aprovat per unanimitat la que ha presentat el grup polític C’s en commemoració del Dia Internacional contra la corrupció, que es va celebrar el passat 9 de desembre, en la qual s’ha posat un especial èmfasi en la importància dels efectes nocius de la corrupció en l’àmbit institucional i econòmic.

 

També s’ha donat llum verda a la moció presentada pel grup polític d’En Comú Podem per tal que la Diputació de Lleida es posicionés a favor de les mesures per l’emergència climàtica i l’economia circular i d’una moratòria en les llicències d’activitats d’incineració de residus; i s’ha rebutjat la que ha presentat el grup polític del PSC per al desenvolupament sostenible de l’Alt Pirineu.

 

El Ple ha finalitzat amb les intervencions de Joan Talarn i Jordi Latorre, en les quals han posat sobre la taula la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que ha reconegut que Oriol Junqueras tenia immunitat parlamentària quan el Tribunal Suprem espanyol va decidir mantenir-lo empresonat sense respectar ni els seus drets polítics ni els drets dels dos milions de persones que van dipositar lliurement el seu vot a favor d’un pres polític. Talarn i Latorre també han valorat la decisió que ha pres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha condemnat el president de la Generalitat, Quim Torra, a un any i mig d’inhabilitació per haver penjat una pancarta reclamant la llibertat dels presos polítics.

 

Talarn ha explicat que “Europa li acaba de dir a la justícia espanyola que el que genera drets polítics és el vot de la ciutadania i no la decisió d’un tribunal, sobre el qual cada dia pesa més la llosa de la sospita de decisions influenciades per interessos polítics. Cal recordar que l’actual situació política que vivim a Catalunya va començar quan un altre tribunal espanyol, en aquell cas el Tribunal Constitucional, va decidir saltar-se el vot de la ciutadania que havia avalat un estatut i el va inutilitzar”.

 

Per tot això, ha afegit que “donada la decisió del Tribunal europeu, és el moment de reclamar amb força l’alliberament immediat d’Oriol Junqueras i tots els presos polítics així com la nul·litat de tot el procés judicial”, i que “avui és un altre mal dia per a la justícia, que ens tenalla en lloc d’alliberar-nos”.​

 

Infolleida