La consellera Jordà anuncia la creació d'una nova Escola Agrària dedicada a l'horticultura i les noves tecnologies a Cabrils

27/05/2022

La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presidit a Alfarràs l’acte de commemoració del 50è aniversari de les Escoles Agràries

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha anunciat avui la creació d’una nova escola agrària dedicada a l’horticultura i a les noves tecnologies a Cabrils, la 15a escola de la xarxa d’escoles agràries del país. Jordà ha fet aquestes declaracions en el marc de l’acte de commemoració del 50è aniversari de les Escoles Agràries, que s’ha celebrat a l’Escola Agrària d’Alfarràs, la primera de escola de la xarxa que es va inaugurar l’any 1972. En l’acte també han participat el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, i el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, juntament amb el director general de Centres Públics del Departament d’Educació, Jean Marc Segarra, i el president de l’Agència FP.CAT, Fabian Mohedano,

 

La consellera Jordà ha posat en valor la tasca constant d’aquests centres en aquests 50 anys, “una tasca de valor immens a formar persones per a què es puguin dedicar professionalment al nostre sector arreu del territori, una manera pròpia de fer i ser, una gran cultura cooperativa, de vocació de servei al sector i al país, sempre clau en la professionalització, innovació, i relleu generacional, i compromesa amb la sostenibilitat social, econòmica, i mediambiental de present i de futur”.

 

La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també ha volgut subratllar “la integració al territori, la plasticitat, la capacitat d'adaptació i la col·laboració entre escoles” com a trets diferencials de les Escoles Agràries.

 

En aquest sentit, la consellera Jordà ha remarcat que cada cop s’incorpora persones més formades al sector, que atreu més talent del món rural però també d’entorns urbans; i “les escoles agràries són centres compromesos amb la nostra el territori i amb el país, claus en la professionalització i innovació d’aquests, amb una gran capacitat d’adaptabilitat, recollint les demandes del sector i ajustant la seva oferta formativa a la realitat del moment, sempre des de la innovació i sostenibilitat”.

 

Per la seva banda, Jean Marc Segarra ha recordat que actualment 10.000 alumnes de cicles formatius s’estan formant en el sector, i que “aquest és un nombre molt important de persones interessades en aquesta família professional, cosa que ens fa pensar que les escoles agràries arriben als primers cinquanta anys de vida amb molt bon estat de salut”.

 

Segarra ha lloat el paper de les escoles agràries en la formació de milers de persones durant dècades: “Al llarg de tots aquests anys, les escoles agràries han contribuït  a la capacitació de generacions i generacions de professionals del camp. I ho han fet amb tot el que això implica: l’arrelament al territori i la revitalització del seu teixit productiu”.

50 anys formant el món agrari, agroalimentari, forestal i rural de Catalunya. Present i futur

 

El Servei de Formació Agrària compleix 50 anys, i per la seva xarxa de 14 escoles agràries repartides arreu de Catalunya, han passat més de 500 persones treballant-hi, 24.000 alumnes de formació reglada, i s'ha dut a terme multitud d'activitats de formació, i tot plegat sempre caracteritzat per la vocació de servei al sector i al país, una gran cultura col·laborativa, plasticitat i capacitat d'adaptació i cooperació entre escoles; d’integració amb el territori, contribuint al seu desenvolupament i donant resposta a les seves necessitats de formació.

 

Aquest afany de formació i de superació constants ha fet possible que l’actual xarxa d’escoles agràries de Catalunya no pari d’incrementar l’oferta formativa. . En aquest sentit, i a banda de la nova escola, aquest proper curs 2022-2023 s’inicia dos cicles formatius nous.D’una banda, l’Escola Agrària de Manresa oferirà el  cicle formatiu de grau superior (CFGS) de Paisatgisme i Medi Rural, amb perfil professional Agroecològic i Acció Climàtica, una reivindicació històrica de l’escola per les necessitats de formació exponencials en temes agroecològics derivats de les tendències i demandes del mercat, les demandes del sector productiu i les pròpies exigències polítiques per alienar en la sostenibilitat tots els sectors productius. El nou cicle, es començarà a impartir a partir de setembre d’enguany, i dóna continuïtat al cicle formatiu de grau mitjà de Producció Agroecològica que imparteixen des de fa anys.

 

De l’altra, l’Escola Agrària de Gandesa, començarà a impartir el CFGS de Vitivinicultura, també una reivindicació històrica de l’escola, per les demandes insistents del sector i del territori. El nou cicle donarà continuïtat al cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) d’Olis d’Oliva i Vins.

 

A més, també es comptarà amb una nova aplicació informàtica (Nova ECA) i la digitalització de les escoles agràries, i s’incidirà encara més en el projecte d’internacionalització de l’alumnat de formació inicial i també contínua, per tal que es puguin desplaçar a altres països a realitzar les pràctiques en empresa o estades en les que coneguin altres realitats del mon agroalimentari. En el marc d'institucionalització del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya prevista a la Llei 10/2015, s'està treballant conjuntament amb l'Agència FPCAT i el Servei d'Ocupació de Catalunya per impulsar oferta integrada a la xarxa d'escoles agràries i s'està treballant per dissenyar el futur mapa de centres de formació professional integrada, on hi haurà amb tota probabilitat algunes de les escoles agràries, com a nous centres de referència sectorial.

 

A més, les escoles agràries tindran un paper clau en el futur model d’assessorament als joves i de suport i impuls de l’emprenedoria a tot els sector a través del campus empresarial agrari.

 

Dades de les escoles agràries

 

Formació inicial: el curs escolar 2021-2022, les escoles agràries han ofert 41 cursos. La matriculació ha estat de 755 alumnes, 379 dels quals 379 en un cicle formatiu de grau mitjà i 376, en un cicle de grau superior. Val a dir que del total d’alumnes, 191 són dones (25,3%); la seva matriculació en graus mitjans és del 27,4%, i en graus superiors del 23,1%.

 

Formació contínua: els cursos de formació contínua han format un total de 6.833 professionals. En la modalitat presencial i semipresencial, s’ha impartit 261 cursos, els quals han format 2.897 professionals. En formació a distància s’ha format 3.936 professionals; en la modalitat asíncrona s’ha ofert 103 aules de 36 cursos diferents i s’ha format 3.301 professionals, i en la formació a distància síncrona s’ha realitzat 35 cursos en línia i s’ha format 635 professionals. Les mesures sanitàries enfront de la pandèmia COVID-19 han continuat condicionant l’oferta de formació contínua de l’any 2021, encara que amb menor mesura que el 2020.

 

Formació per a persones joves que s’incorporen al sector agroalimentari: l’any 2021, dins del període actual del Programa de desenvolupament rural (PDR), s’ha presentat 331 sol·licituds de l’ajut a la primera instal·lació i d’elaboració d’itineraris formatius que han fet els tutors i les tutores de les escoles agràries. Aquestes 331 sol·licituds de joves, més les de convocatòries anteriors, fan un total de 830 joves que necessiten la formació l’any en curs.

 

Infolleida