Els treballs de restauració de les pintures murals de Sant Joan de Carratalà encaren la seva fase final

12/06/2019

Aquestes setmanes, els treballs de conservació i restauració de les pintures murals barroques que es conserven a l’absis de l’església romànica de Sant Joan de Carratalà encaren ja la seva recta final. Les obres es van iniciar el passat mes de març i estan sent executades pels Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida en col·laboració amb el conservador i restaurador de Béns Culturals, Ramon Solé, i un equip tècnic.

L’actuació en les pintures murals consisteix en la consolidació i neteja de la policromia, que no es conservava de manera íntegra després que un incendi n’afectés parts importants. A banda de la restauració de les pintures murals, també s’intervenen els paraments de pedra de l’absis on s’han retirat un seguit de repintats d’època moderna que amagaven a sota una gran quantitat de senyals de picapedrer i encintats d’època medieval. També s’ha descobert gran part del paviment original format per lloses de pedra, així com l’assentament de l’altar original. Aquests treballs, a més, han estat complementats per un sondeig arqueològic que ha permès aprofundir en l’estudi i coneixement de l’estructura arquitectònica d’aquest temple.

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, explica que “aquesta actuació ens permetrà dignificar i preservar un dels actius patrimonials i històrics més importants de la nostra vila; i un dels principals punts d’interès turístic que ofereix Aitona al llarg de tot l’any”.

La finalització d’aquests treballs de conservació i restauració, prevista pel mes de juliol, permetrà recuperar l’aspecte original de l’absis respectant les lesions que han patit els murs i que parlen de les vicissituds que ha viscut aquesta església al llarg de la seva història.

L’església romànica de Sant Joan de Carratalà va ser construïda a finals el segle XIII i és l’únic vestigi arquitectònic que es conserva dempeus de l’antic poblat de Carratàla. A més, és una de les esglésies romàniques més poc conegudes i estudiades que es conserven al Segrià. Pertanyia a l’Orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem i a partir del segle XIII va ser administrada per la comanda Hospitalera de Torres de Segre.
InfoLleida