Els pobles fructícoles del Segrià tornen a exigir vacunes pels professionals locals del sector i tests serològics preventius pels temporers

05/03/2021

Els ajuntaments dels set municipis del Baix Segrià (Alcarràs, Aitona, Torres de Segre Seròs, Soses, la Granja d’Escarp i Massalcoreig) han exigit de nou al delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida la vacunació dels prop de 3.000 professionals locals del sector fructícola i l’activació d’un sistema de test serològics preventius pels treballadors de temporada amb l’objectiu de crear un registre de persones que han assolit la immunitat. Des de la Delegació, s’avança que es “pressionarà” a les administracions de rang superior per tal d’aconseguir aquestes vacunacions preventives que es demanen.

Tot plegat, s’ha concretat en una reunió telemàtica aquest 4 de març i en la qual han pres part els alcaldes dels consistoris afectats, el delegat territorial de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny, el director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Família, Vidal Vidal, i els responsables del SOC a la demarcació.

“Nosaltres demanem vacunar a unes 3.000 persones que treballen dins dels nostres municipis al sector agrícola de manera fixa. Són persones que, en poques setmanes entraran en contacte amb 30.000 persones treballadores de temporada les quals sabem s’han mogut per diversos territoris d’arreu durant aquests mesos de pandèmia. Si vacunem els professionals locals, crearem un tallafocs que impedirà episodis de transmissió comunitària si alguna de les persones treballadores de temporada arriben infectades a casa nostra. Per detectar aquestes eventuals infeccions al col·lectiu de persones treballadores de temporada demanem també un sistema de tests serològics i un registre per controlar eventuals brots i així ho hem plantejat a la reunió d’avui. Pel que fa a les vacunacions, ens han dit que faran la pressió que sigui necessària però el sistema de tests serològics l’han de valorar. Nosaltres tenim clar el que fa falta i per això, i des del nostre coneixement del sector i el territori, seguirem amb les nostres exigències”, apunta Janés.

A la trobada, i a més a més de les vacunacions, s’ha parlat també dels recursos que, des del Govern, es demanen als consistoris per tal de afrontar amb garanties sanitàries la campanya fructícola d’enguany.

“Demanen de nou espais per eventuals necessitats d’aïllament de persones temporeres sense xarxa familiar i, des dels consistoris, ens hem mostrat disposats si hi ha un pla d’ajudes per fer front a la despesa afegida, tot i que considerem que cal avançar en la línia que hem demanat i implementar un sistema combinat de vacunacions pels professionals radicats al territori i de tests pels qui arriben des d’altres indrets. Nosaltres, per la nostra part, continuarem insistint, com ha dit l’alcalde”, apunta Manel Ezquerra, primer tinent d’alcalde alcarrassí.

Infolleida