Coneixem la història del Gerard, productor de fruita de Corbins

14/08/2020

El Departament d'Agricultura de la Generalitat presenta els professionals del camp català.

A casa, són pagesos de tota la vida. Ell va decidir continuar la tradició familiar i seguir amb l’ofici que l’avi va començar. En Gerard és productor de pera, préssec i pomes a Corbins. Tot i que reconeix que la feina és dura, com que li agrada i la sent, la fa amb passió i estima.

El contacte amb el camp, la sensació de llibertat, la incògnita de com anirà el dia són alguns dels al·licients de la professió. Però treballar sota el sol també té els seus inconvenients, com ara la calor (i més ara, amb temperatures que poden arribar als 41º C) i les inclemències meteorològiques, que són capaces de malmetre tota una collita. “Tot té el seu costat bo i el seu de dolent”, afirma en Gerard.

La professió també requereix llevar-se ben d’hora per encarar una jornada llarga, sobretot en èpoques de collita. “En llevo a les 6 del matí per preparar les coses per quan arriben els treballadors. Durant el matí i fins al migdia, collim. A la tarda, un cop descarregada la fruita del matí, ens hi tornem a posar. Hi ha dies que has de fer torn de nit per acabar de rematar feines que no has pogut fer durant el dia”.

"Hem d'aconseguir que socialment es conegui més la professió del pagès i se li tingui més estima".

La feina és sacrificada, segons en Gerard, no només per les condicions que exigeix el treball al camp, sinó també perquè mai no en saps el resultat. “De vegades, fins que no ha passat un any, fins que no has venut la fruita, no en coneixes els resultats. Treballes sense saber com acabarà el producte que estàs fent”. En Gerard té clar que a Catalunya es produeix producte de qualitat i que aquest fet s’ha de valorar. “Tots els pagesos produïm un producte molt bo, amb molt bona qualitat. Per això s’ha de consumir producte d’aquí, de proximitat, ja que així tothom hi surt guanyant: el consumidor perquè tindrà un producte excel·lent i els pagesos perquè ens podrem continuar guanyant la vida”.

Per a en Gerard, que a més de productor és president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida, el futur passa per dos reptes. D’una banda, tenir més cura del medi ambient. “Els pagesos vivim de la natura i, per tant, hem de cuidar el medi ambient. Cada vegada hi ha més tendència a anar cap a la producció ecològica; això és un bon pas, però cal ser conscients que hem de vetllar per a no malmetre més el medi. És el repte que tenim més important a curt termini”. L’altra repte, segons en Gerard, és aconseguir que socialment es conegui més la professió del pagès i se li tingui més estima. “El camí a recórrer és encara llarg”.

 

Infolleida