Centenars de pisos de Lleida només es poden acabar amb nous projectes i fins i tot reformes

11/04/2024

Els promotors els han d'adaptar a noves normes de construcció per finalitzar-los

Blocs de pisos inacabats des de fa anys i que sumen centenars d'habitatges a Lleida no poden acabar-se segons el projecte original. La normativa sobre construcció ha canviat des de llavors i, per obtenir noves llicències, els promotors han de redactar nous projectes i fins i tot reformar immobles la construcció dels quals està gairebé finalitzada.

Edificis inacabats que sumen centenars de pisos a les comarques de Lleida no poden acabar-se segons el projecte original, segons avança Raúl Ramírez a SEGRE. La majoria van començar a construir-se en la primera dècada del segle, en plena bombolla immobiliària, i els treballs van quedar interromputs a partir del 2008 amb l’esclat de la crisi. Des d’aleshores, les llicències han expirat més enllà de qualsevol possibilitat de pròrroga, mentre que la normativa estatal sobre construcció ha canviat. Per obtenir nous permisos d’obres i completar aquests immobles, els promotors els han d’adaptar a la nova regulació. Això requereix redactar nous projectes que recullin els requisits actuals i fins i tot reformar edificis gairebé acabats però mai estrenats. 

A Alcarràs, l’ajuntament ha constatat que set blocs d’habitatges que sumen 150 pisos i tenen les llicències caducades requereixen nous projectes per poder acabar-los. El ple municipal va aprovar el mes de març passat una moció que insta el Govern espanyol a revalidar de forma excepcional les antigues llicències expirades per facilitar que acabin edificis amb les obres ja molt avançades. Per a l’ajuntament d’Alcarràs, finalitzar els set blocs d’habitatges inacabats al municipi significaria l’entrada al mercat de 150 pisos en un moment de “demanda creixent i una escassa oferta”. Tanmateix, l’interès de promotors a reprendre les obres interrompudes, finalitzar-les i posar els immobles en venda xoca amb “restriccions o, directament, la impossibilitat de reprendre aquestes construccions amb les llicències caducades” ja que, segons el consistori, no poden ajustar-se als canvis en la normativa tècnica en matèria d’edificació i habitatge. El consistori proposa una nova llei estatal que permeti “de manera excepcional” donar de nou validesa a les llicències que ja estan caducades que es van atorgar “d’acord amb l’antiga normativa sobre edificació i habitatge”, per facilitar que els propietaris d’aquestes edificacions les acabin. 

Aitona, a l’espera de nou projecte per reprendre un bloc de pisos

L’ajuntament d’Aitona està a l’espera que el promotor d’un bloc d’habitatges inacabat a l’avinguda 27 de Gener li comuniqui si reprèn o no les obres. Van quedar interrompudes anys enrere en una etapa molt avançada, quan s’havien completat al voltant d’un 70 per cent, segons van estimar fonts municipals. El consistori municipal ha mantingut reunions amb l’empresa en els últims mesos i li ha comunicat que haurà de presentar un nou projecte adaptat a la normativa actual per atorgar una nova llicència municipal d’obres. Un segon edifici d’habitatges inacabat en aquest municipi del Baix Segre, un bloc de divuit pisos, ja s’ha finalitzat.

Més informació -> Clica aquí

 

Infolleida