Alcarràs puja al tren de l’hidrogen

01/05/2021

Declara “d’interès i utilitat públiques” la proposta que Fruits de Ponent d'instal·lar una infraestructura que permetrà produir i acumular hidrogen per generar electricitat i abastir vehicles.

L’Ajuntament d’Alcarràs ha declarat, en el ple d’aquest mes d’abril, “d’interès i utilitat públiques” la proposta que el Grup Cooperatiu Fruits de Ponent ha plantejat per instal·lar una infraestructura que permetrà produir i acumular hidrogen per generar electricitat i abastir vehicles propulsats amb pila d’hidrogen. La sessió plenària s’ha celebrat amb un ordre del dia de 13 punts el qual ha permès debatre i aprovar qüestions com ara l’Ordenança Reguladora de les Condicions de Localitzacions i Accessos als Centres de Culte en el Municipi, la modificació del Reglament de l’Escola Bressol per tal que es puguin atendre les peticions formulades per les famílies usuàries en el procés de participació que es va activar aquest hivern.

La proposta presentada per Fruits de Ponent que ha estat declarada d’utilitat pública es vincula al fons Next Generation de la UE i al projecte Hidrogen Valley of Catalonia, el qual contempla desenvolupar un seguit d’instal·lacions per produir i acumular hidrogen que s’utilitzaran per generar energia elèctrica i abastir vehicles. Aquestes infraestructures es vinculen sempre a infraestructures industrials preexistents, com ara la central fructícola de Fruits de Ponent, a les quals es produeix un consum intensiu d’energia. En el cas d’Alcarràs, es planteja una instal·lació la qual podria arribar a comptar amb un electrolitzador d’1 MW, sistemes d’acumulació per entre 300 i 500 kg d’hidrogen, un dispositiu de generació elèctrica amb pila de combustibles d’1 MW i una estació de servei d’hidrogen HRS per vehicles lleugers i pesants. Fruits de Ponent, s’ha plantejat ja a renovar el seu parc mòbil amb vehicles propulsats amb pila de combustible els quals garantirien que, tal es recomana per garantir la viabilitat d’infraestructures com la que es planteja, existeixin en la rodalia de la planta un mínim de vint vehicles que funcionin amb hidrogen verd.

Aprovació unànime

Des de l’equip de govern, l’alcalde, Jordi Janés, ha valorat de forma molt positiva un projecte que, juntament amb els parcs solars previstos al terme de Montagut que permetrien produir fins a 350 MWp, “posiciona Alcarràs de manera immillorable per aprofitar les oportunitats de l’economia verda i ens situa en el desitjable camí de la suficiència energètica”. Manel Ezquerra, primer tinent d’alcalde, ha destacat també el valor d’un projecte que confirma “el lideratge d’Alcarràs i les seves empreses” i permet intuir un futur “de prosperitat”.  Des dels grups municipals d’ERC i el PSC també s’ha donat suport a la declaració d’utilitat i interès públics i s’ha valorat positivament la proposta de Fruits de Ponent. 

Centres de culte i Escola Bressol

La sessió plenària d’aquest 29 d’abril ha permès també aprovar l’Ordenança que regula la localització i els accessos als centres de culte ubicats al municipi, la qual contempla que aquests equipaments només podran ubicar-se en carrers amb amplada superior als 10 m i en edificis independents i en planta baixa sempre que no estiguin ubicats sota plantes habitables. Igualment, aquests equipaments comunitaris hauran de disposar de vestíbul tancat i cobert de 30 m2 com a mínim. En carrers de fins a 25 metres d’ample, l’aforament màxim permès serà de 50 persones i l’espai màxim destinat al culte no podrà superar els 50 m2. Els centres de culte amb superfície major hauran d’ubicar-se a carrers d’amplada superior als 26 m i disposar d’aparcament propi amb un mínim d’una plaça per cada cinc persones d’aforament. Al ple, igualment, s’ha aprovat modificar el Reglament de l’Escola Bressol Municipal per tal de permetre que es doni resposta a les peticions que, en el procés participatiu activat aquest hivern, van manifestar les mares, pares i tutors dels infants usuaris. Entre les principals peticions figura la flexibilització d’horaris i el funcionament del centre també el juliol. A hores d’ara, al centre –el qual té capacitat per 74 infants- assisteixen de manera regular 62 alumnes els quals són atesos per vuit docents. 

Un ordre del dia amb 13 punts el qual ha inclòs cinc mocions

El ple s’ha completat amb altres deu punts entre els quals cal destacar el què ha permès renovar Ricardo Dolcet Sanjuan com a Jutge de Pau per quatre anys més, el què permet ampliar la delegació de la recaptació per via executiva de tributs a la Diputació de Lleida i el què ha fet possible l’aprovació de l’expedient d’aprovació inicial del Pla Parcial Industrial Les Planes. Aquests terrenys s’ubiquen principalment al terme municipal de Soses, el qual es considera des de l’Ajuntament d’Alcarràs ha de ser pel que fa a la gestió urbanística, obres d’urbanització i prestació de serveis “l’administració actuant predominant” donat que l’ordenació que afecta el terme municipal d’Alcarràs “té caràcter auxiliar”. La resta de punts eren de caràcter administratiu. La sessió ha permès aprovar també vàries mocions:  una primera a la qual es plantejava l’adhesió d’Alcarràs al Pacte Nacional per la Mobilitat Segura i Sostenible, una segona a la qual es demanava l’amnistia pels presos polítics catalans i tres darreres en suport de la pagesia alcarrassina, la qual veurà enguany reduïdes de manera dràstica les seves collites a conseqüència de les gelades d’aquest març. En les mocions (una acordada per tots els grups municipals i les altres dues, presentades per JARC i Unió de Pagesos) a les quals es demanen ajuts i bonificacions fiscals per part de les administracions de rang superior per tal d’atenuar l’impacte negatiu de les gelades en el municipi.

Infolleida