Alcarràs modifica l’ordenança de trànsit per garantir la seguretat davant la proliferació de patinets i similars

19/02/2021

L’Ajuntament d’Alcarràs, en sessió plenària, ha aprovat la modificació de la seva ordenança reguladora del trànsit per garantir la seguretat de tothom davant la proliferació de patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP). A la mateixa sessió, també ha estat modificada l’ordenança de civisme per adaptar-la all sistema de recollida Porta a Porta. La sessió, amb un Ordre del Dia de dotze punts, també ha permès modificar les comissions informatives i realitzar altres adequacions per adaptar l’organització de la Corporació al canvi produït a l’Alcaldia al desembre.

El Ple Municipal d’Alcarràs ha aprovat, aquest 18 de febrer, una modificació de l’Ordenança Municipal de Trànsit per tal de regular la circulació pel terme municipal de patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP) amb garantia de seguretat pels vianants, conductors i altres usuaris de l’espai públic, inclosa la ciutadania que utilitza aquests nous vehicles que, recentment, han proliferat al municipi. La modificació arriba després que, aquesta tardor, el consistori impulsés una campanya de sensibilització per promoure l’ús responsable d’unes màquines per les quals, recorda l’alcalde, Jordi Janés, “era necessari dotar al consistori d’eines per donar resposta als eventuals conflictes que es poden arribar a generar”. L’objectiu, destaca Janés, “és preservar la seguretat de tots els usuaris de la via pública. Aprovem aquesta modificació, la qual s’adapta a les necessitats d’Alcarràs i les persones que hi vivim”, explica l’alcalde, qui ha recordat que aquests vehicles “no són joguines”.

Amb la modificació, patinets elèctrics i similars no podran circular per voreres i zones de vianants com ara el tram del carrer Major que va des de la plaça de l’Església fins al carrer Joan Maragall i sí ho podran fer a parcs i places, zones 30 i espais on vorera i calçada estiguin al mateix nivell. La velocitat màxima permesa serà de 10 km/h a parcs, places i passejos i de 25 km/h a les altres zones on es permet la circulació, com les zones 30.

L’ús d’aquests vehicles queda limitat a persones més grans de 16 anys i els menors d’aquesta edat només en podran fer ús a espais tancats al trànsit i sota la supervisió de persones tutores. Com a norma general, es fixa l’obligació de conduir aquests vehicles amb diligència i precaució, a un mínim d’un metre dels vianants i la línia de façanes, sense haver consumit drogues i sense una taxa d’alcohol superior al límit permès. Els vehicles de mobilitat personal amb motor i dos rodes han de ser conduïts amb casc i portar avisador acústic i els de tot tipus s’han d’estacionar a llocs reservats o espais on no entorpeixin el trànsit de vianants o la circulació de vehicles. Mai es podran subjectar a arbres o elements del mobiliari urbà als quals puguin causar desperfectes. La modificació també inclou canvis pel que fa a la circulació de bicicletes, monopatins i similars, que han de circular per itineraris senyalitzats i, si aquests no existeixen, per àrees de vianants sense superar mai els 10 km/h

Adaptació de l’ordenança de civisme

D’altra banda, l’Ordenança Municipal de Convivència i Civisme també ha estat modificada per adaptar-la al sistema de recollida de residus Porta a Porta, el qual es va implantar al municipi al desembre del 2019. Així, i des d’ara, l’ordenança fixa la obligatorietat de separar els residus en fraccions i lliurar-los de la manera adequada en els cubells corresponents que lliura l’empresa que gestiona el servei. Al text síndica també que les microdeixalleries són espais per portar els residus domèstics que no han pogut ser recollits de manera convencional en necessitar un tractament especial. Igualment, i com a norma general, es fixa que les persones propietàries o generadores de residus són responsables del destí d’aquests i, si no es lliuren al servei de recollida de la forma establerta, es considerarà que hi ha una infracció. “Adaptem la normativa a una realitat que ja tenim assumida i que ens ajuda a ser un municipi més sostenible”, explica Janés. El ple també ha servit per aprovar un seguit de modificacions a l’organització de la Corporació Municipal per tal d’adaptar-la al canvi que es va produir a l’alcaldia aquest desembre

Mocions

Per últim, la sessió plenària ha permès debatre i aprovar per unanimitat tres mocions. La primera ha servit per declarar Alcarràs Vila Amiga del Patrimoni Cultural, la segona, per demanar incloure Catalunya entre les zones afectades pel temporal Filomena i la tercera, redactada pel sindicat agrari JARC, per exigir una “adequada gestió cinegètica” per reduir els “greus danys” que determinats animals salvatges ocasionen als cultius.

Una altra moció, aquesta aprovada amb els vots dels grups municipals de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, ha permès manifestar el suport del Ple al conseller Bernat Solé, condemnat a un any d’inhabilitació pels fets de l’1 d’Octubre.

Finalment, una darrera moció, també aprovada amb els vots de Junts per Catalunya i Esquerra, ha servit per donar suport al cantant Pablo Hasél, recentment empresonat per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme. No ha prosperat una moció relativa a la casa de Vallmanya presentada pel grup municipal d’ERC a la qual s’instava, entre d’altres punts, a iniciar ara gestions per adquirir des de l’Ajuntament el citat immoble. Des de l’equip de govern municipal, s’ha tornat a reiterar que aquesta adquisició només es podria dur a terme si existeix un compromís previ d’inversió per part d’administracions de rang superior. Mentre, i per tal de preservar-la, des del consistori es treballa per identificar “fórmules públiques, privades o mixtes” que puguin permetre preservar aquest immoble històric “sense hipotecar les finances municipals” i “desatendre la resta de necessitats d’inversions al municipi”.

Al Ple d’aquest 18 de febrer, també s’ha comunicat al Ple l’anul·lació parcial d’una resolució del Parlament de Catalunya que l’Ajuntament d’Alcarràs va recolzar l’any 2018 i segons la qual la cambra catalana “rebutjava i condemnava” el “posicionament del rei Felip VI, la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials l’1 d’Octubre del 2017”.

El ple s’ha tancat amb dos punts de caire administratiu i un torn de precs i preguntes on el grup municipal d’Esquerra ha preguntat pel procés participatiu que ha obert l’Ajuntament en relació amb l’Escola Bressol Municipal i ha donat lectura a un document crític amb aquest procés participatiu al qual es manifestava la voluntat de no introduir cap tipus de canvi al centre. La regidora d’Educació, Dolors Gòdia, ha recordat que la intenció del procés no és cap altra que “optimitzar el servei per mantenir-lo amb l’actual nivell de qualitat i cobrir el màxim de places possibles”.

L’alcalde, Jordi Janés, ha indicat que, dins d’aquest procés, s’ha detectat, per exemple, que des de moltes de les famílies usuàries, hi ha una demanda de millora i ampliació d’horaris a la qual “caldria donar una resposta”. La continuïtat del centre, ha recordat Janés, “està absoluta, total i plenament garantida amb l’actual nivell de qualitat, perquè el que volem és atreure més usuaris i cobrir totes les places disponibles per a que l’EBMA funcioni durant molts i molts anys com tothom volem i mereixen els nostres petits i petites, que són el futur d’aquest poble. El que mai admetré com a alcalde es que es generi por a les famílies en relació a la continuïtat d’un centre que estimem i que hem fet objecte d’un procés de participació sa i necessari per mantenir el servei amb qualitat màxima. Un procés participatiu és positiu sempre i se l’ha de donar valor”.

Minut de silenci en memòria de Ramon Espasa

Abans de l’inici de la sessió, els regidors presents al Ple Municipal d’aquest 18 de febrer han guardat un minut de silenci en memòria de Ramon Espasa i Molgós, gerent del Patronat Municipal d’Esports, antic jugador de la UE Lleida i d’altres clubs catalans. Espasa, qui va traspassar aquest 16 de febrer, va desenvolupar una llarga i fructífera carrera com a tècnic i promotor del futbol base a tota Catalunya.

Infolleida