Trobada una caixa forta a la casa d'estiueig de Francesc Macià a Alcarràs

02/04/2022

La plataforma Salvem Cal Macià demana que s'actuï per evitar l’espoli

La plataforma Salvem Cal Macià ha informat aquest divendres que a la casa de Vallmanya a Alcarràs en la qual estiuejava l’expresident de la Generalitat Francesc Macià (1859-1933) s’ha trobat una caixa forta de ferro fos. En un tuit, l’entitat ha demanat que s'actuï per evitar "el pillatge i l’espoli i conservar" la caixa en un lloc adequat. "Es tracta d’un element patrimonial únic i que probablement ha contingut documentació important per a la història del país i la família del president en algun moment", assenyala la plataforma, i agrega que podria guardar documentació, ja que es conserva tancada.

"Fins quan ha de durar aquest abandó del patrimoni del país i de la memòria de Francesc Macià?", es pregunta la plataforma, que des de fa 2020 reclama un acord entre la Generalitat, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Alcarràs per recuperar l’habitatge. A finals de 2021 la Diputació de Lleida i la Generalitat van anunciar una inversió de 300.000 euros per recuperar la casa i van demanar a l’Ajuntament d’Alcarràs que l’adquirís al propietari actual, proposta a què el consistori no ha accedit.

En declaracions a Europa Press, un dels membres de la plataforma 'Salvem Cal Macià', Ferran Dalmau, ha afirmat aquest divendres que es desconeix el vincle de la caixa amb Macià "però podria haver contingut documentació del president d’importància per al país". "La caixa està tancada i no se sap si pot contenir encara informació. Nosaltres citem a l’administració que actuï, estaria bé que avui s’enviés una patrulla dels Mossos d’Esquadra per vigilar que ningú no s’emporti res", ha afirmat.

SEGRE.COM