Torna el Festival d’arts escèniques Treubanya de Torrefarrera que celebra la 3a edició el 20 i 21 de maig

10/05/2023

Amb una programació adreçada a un públic familiar, però també als adolescents i joves, aquesta nova edició posa de nou la mirada en la perspectiva de gènere, inclusiva i diversa, promovent la coeducació, les noves masculinitats, la igualtat, la cooperació i la pau

El cap de setmana del 20 i 21 de maig se celebrarà la 3a edició del Festival Treubanya, el Festival familiar d’arts escèniques de Torrefarrera, que organitza la regidoria d’Infància i Igualtat de l’Ajuntament de la localitat i que comptarà amb setze espectacles i activitats de diferents disciplines artístiques com teatre, jocs, circ, cinema, música, cercaviles i contes, a càrrec de tretze companyies, de les quals set són lleidatanes, quatre de catalanes, una d’aragonesa i una de Madrid.

 

El Festival ofereix una programació amb perspectiva de gènere, inclusiva i diversa, que, com cada any, vol promoure espectacles amb valors i de qualitat, apropar la cultura als infants i adolescents del municipi i donar a conèixer Torrefarrera.

 

“Hem posat en el focus el tema de les noves masculinitats”,  ha explicat la regidora d’Infància i Igualtat, Raquel Serrano, “perquè tradicionalment són temes que s’aborden des de la perspectiva de la dona, ja que tradicionalment és la més afectada, però els homes també en són i han de prendre posició sobre aquests aspectes tan sensibles”. Serrano també remarca que el Festival Treubanya continua apostant per la cultura i per la igualtat a parts iguals, destaca Serrano.

 

Per la seva banda l'alcalde, Jordi Latorre, ressalta que “aquesta tercera edició ens permet arribar a un nivell de madures que, junt amb la gran qualitat artística de les companyies, ens ajudarà a assolir el festival que vam desitjar quan el vam concebre”. Latorre ha afegit que l’organització espera augmentar l’assistència de públic respecte a l’any passat.

 

Les entrades per als espectacles no gratuïts que tindran lloc a l’Espai Sala i el de l’Espai Botera es poden comprar a través de la pàgina web https://festivaltreubanya.koobin.cat i tindran un preu de 2 euros. La resta d’activitats de carrer seran gratuïtes i tindran lloc a l’Espai Miremont (plaça Miremont, al costat de l’Ajuntament) i a l’Espai Botera (plaça Constitució). Durant tot el cap de setmana hi haurà servei de bar.

 

 

 

Dissabte 20 de maig

 

El teatre-fòrum, on la participació de públic serà molt important, inaugurarà el Festival amb l’espectacle que porta per títol “Ombres”. Tindrà lloc dissabte, 20 de maig a les 11.00 h a l’Espai Sala. Anirà a càrrec del grup de Teatre Jove de Torrefarrera, sota la direcció d’Hèctor Gonzàlez i Eloi Ponce. Aquest grup s’ha format amb motiu de la celebració del Treubanya i els seus actors i actrius són majoritàriament, joves de Torrefarrera. En aquesta peça Sònia Notario Entor farà de conductora de l’obra, ja que aquesta  peça està vinculada a la guia Ombres, que tracta de les noves masculinitats, i que la mateixa Sònia Notario Entor ha realitzat des de l’Associació Anti Sida de Lleida. Després de l’espectacle es lliuraran els premis del Concurs de Contes i Relats Curts Treubanya.

 

A les 17:30 h, a l’Espai Sala, tindrà lloc l’actuació del grup lleidatà Campi qui Pugui, amb l’obra “La casa més petita”, que està adreçada a un públic infantil, però fa reflexionar i emocionar també als espectadors adults.

 

De les 17.30 a les 20.30 h es podrà gaudir dels jocs de la Festa i Fusta, a l’Espai Joc, pensats perquè els puguin gaudir persones de totes les edats.

 

A les 18:30 i de la mà de la companyia lleidatana de batucada Ilersamba tindrà lloc una Cercavila plena de ritme i música.

 

El circ també serà present en aquest primer dia de Festival amb l’espectacle “Qui Cu Qui Què Quina”, a les 19.00 hores, a l’Espai Miremont, a càrrec de la Companyia Nom Provisional. Aquests dos articles duran a terme un espectacle amb barra que deixarà el públic bocabadat.

 

A les 19.45 hores Ilersamba farà moure i ballar de nou el públic assistent amb una altra Cercavila.

 

Al vespre, el circ tornarà a tenir presència a les 20:30 h a l’Espai Botera, a càrrec de la companyia madrilenya Nueve Uno, que oferirà l’espectacle “Suspensión”. En aquest espectacle es fa una reflexió sobre les masculinitats que convida a reflexionar i replantejar moltes idees.

 

I per tancar el primer dia de Festival, a les 22.00 h, la companyia 4Contes, la Roser i la Clara, estrenen espectacle amb “Anònimes”: hi ha històries que cal explicar-les. Les vides de les nostres àvies, mares, tietes... dones anònimes que els llibres han obviat, però que són el nostre llegat. Un contacontes molt íntim on es parlarà de dones properes i on, ben segur, al públic li sonarà alguna història.

 

 

 

 

Diumenge 21 de maig

 

La programació de diumenge, 21 de maig, començarà a les 10:30 h a l’Espai Joc, amb “Espai Meraki” de la companyia lleidatana Meraki Joc Lliure, adreçada a tot el públic, que gaudirà de jocs vivencials, moviment lliure i espontani i es perllongarà fins a les 12:30 h.

 

A les 10.30 h, l’Espai Sala serà l’escenari de l’espectacle “Sotabosc”, a càrrec de Inspira Teatre, una proposta teatral i musical premiada, adreçada a nadons.

 

A les 11:45 es farà una segona representació de “Sotabosc”, la recaptació de la qual anirà en benefici de l’associació AFANOC.

 

Continuant amb la programació matinal del diumenge, a les 12:15 h La Tresca i la Verdesca oferiran un espectacle de música i animació sota el títol “Zum”, a l’Espai Miremont.

 

El cinema també tindrà un paper important en el Treubanya: de  les 17.00 h, a les 20.00 h, Tombs Creatius ens oferirà la seva particular “Puck Cinema Caravana”, on cada espectador i espectadora podrà triar quin curtmetratge vol veure, adreçat a la seva edat i gustos.

 

A les 17.30 h, l’espectacle teatral “Tripula” tindrà lloc a l’Espai Sala a càrrec de la Companyia Farrés Brothers i Cia. “Tripula” és un espectacle diferent: el públic no se situa en el seu lloc habitual i el format teatral sorprendrà a tothom.

 

A les 18.30 h la banda lleidatana Pixie Dixie faran ballar les persones assistents amb una Cercavila. Pixie Dixie celebra els seus més de 26 anys de trajectòria. La seva música es basa amb la tradició afroamericana, sempre buscant els aspectes més lúdics i comunicatius del jazz. El seu swing imparable ha sonat a festivals i sales d’arreu del país. El seu nou disc impregnarà de ritmes caribenys un repertori marcat per la música swing i tradició de New Orleans.

 

I a les 19.30 h, clourà la 3a edició del Festival Treubanya l’espectacle humorístic “Ricky, el profesor de tenis” a càrrec de la companyia aragonesa del mateix nom. Una fusió de circ i teatre plena d’enginy i imaginació on les riallades estan assegurades.

 

 

 

 

Activitats transversals del Festival Treubanya

 

Com a activitats transversals del Festival Treubanya, enguany s’organitza el Concurs de contes i relats curts Treubanya, adreçat a nois i noies de 8 a 18 anys.

 

Durant els mesos d’abril i maig, té lloc el Taller de Teatre Jove Treubanya, impartit per Hèctor Gonzàlez Quiles i Eloi Ponce Cabrera.

 

L’organització compta amb un equip de voluntariat de torrefarrerines i torrefarrerins.

 

Els dies 7, 13 i 14 de maig es durà a terme, al nou local juvenil de cap de setmana Lo Sindicat, activitats diverses on es podrà col·laborar per preparar els diferents escenaris, l’escenografia i les infraestructures necessàries per celebrar el Festival Treubanya.

 

 

Infolleida