Primer cap de setmana per visitar els camps florits de Montoliu de Lleida amb la campanya "Un pom de blancor"

18/03/2022

El consistori ha organitzat diverses rutes pel terme per gaudir de la floració blanca, característica dels perers

Aquest cap de setmana Montoliu de Lleida dona el tret de sortida a la campanya de la floració d'arbres fruiters sota el nom "Un pom de blancor". La diferència amb altres iniciatives turístiques al voltant de la floració és que a Montoliu de Lleida la campanya comença a meitat del mes de març -quan acaben altres campanyes- i es convida a veure i olorar flors blanques i no rosades, ja que la majoria dels fruiters del municipi són de perers.

Així, l'Ajuntament de Montoliu de Lleida ha organitzat diverses visites guiades fetes per pagesos locals els dies 19, 20, 26 i 27 de març i el 2, 3, 9 i 10 d'abril, a les 11 del matí i a les 5 de la tarda. La inscripció es pot fer en aquest enllaç: https://www.inscripcions.cat/floraciomontoliu2022/

Cal destacar que, malgrat que aquest cap de setmana ja es poden veure perers en flor, en aquesta zona el punt àlgid de la floració dels fruiters es produeix entre finals de març i principis d'abril.

Com explica el tinent d'alcalde de Montoliu de Lleida, Josep Ramon Mòdol, "la ruta guiada inclou la visita a les hortes tradicionals de la vall del Segre i a la Cooperativa del Camp i a mig camí s'ofereix un tast de producte local, amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni del territori, tan natural, industrial i històric com gastronòmic."

Aquesta proposta de turisme actiu i de proximitat també ofereix la possibilitat de fer dues rutes sense guia i al ritme de cada persona, grup familiar o d'amics. Els recorreguts i els principals punts d’interès es poden consultar i descarregar a la pàgina web de l'Ajuntament: https://montoliulleida.ddl.net/

La primera ruta és "Patchwork de colors" (7,5km), que s'endinsa per la zona d'antics secans del terme, per la Vall del Set i el Pla de Tabac, un espai transformat per la concentració parcel·lària i els nous regadius que han conformat un espai diferencial, on la diversitat d'usos agraris, amb un pes important de la fruita de pinyol i el conreu de cereals, teixeixen un mosaic de colors en un marc de visuals d'horitzons llunyans. Aquí cal tenir en compte que la flor rosa de presseguers i altres fruites de pinyol es produeix des de principis de març.

La segona és la ruta "Del pom de blancor al patchwork de colors" (14km), que espot fer a peu o en bicicleta. La ruta recorre la zona de l'Horta, espai d'hortes antigues regades per la Sèquia de Torres i el Canal d'Urgell, zona amb important patrimoni industrial, natural i de memòria històrica; i també la zona d'antics secans transformats en regadiu de la Vall del Set i el Pla de Tabac, en un recorregut que permet copsar la varietat de paisatges del terme.

La campanya s'emmarca dins la campanya de la floració "Torna el color" que impulsen el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i l'àrea de Turisme del Consell Comarcal del Segrià en col·laboració amb diverses ajuntaments del Segrià.

Infolleida. FOTO: Josep Ramon Modol