Municipis de les Terres de Lleida signen a Alcarràs un Manifest en favor de la implantació sostenible de les energies renovables

08/06/2021

Alcarràs ha acollit aquest 8 de juny la primera trobada d’alcaldes i regidors de les Terres de Lleida units en favor de la implantació sostenible de les energies renovables al territori. En la trobada, presidida per l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, han participat l’alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia, l’alcalde de Torres de Segre, Joan Carles Miró, l’alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, l’alcalde de Gimenells i Pla de la Font, Iván Alcolea, el primer tinent alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra i l’alcalde de la Floresta i president del consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó. Tots han coincidit en la necessitat de donar “autonomia” a cada municipi per decidir com s’implementa en cada terme la revolució energètica verda amb respecte per les activitats tradicionals pròpies de cada àrea i la legislació en vigor.

La trobada d’avui, explica Jordi Janés, “és una presa de contacte inicial” que ha permès rubricar un primer Manifest el qual es presentarà a altres municipis d’arreu de Catalunya perquè s’adhereixin. En el text, se sol·licita la Generalitat de Catalunya respecte per l’autonomia de cada municipi a l’hora de decidir sobre possibles projectes de producció d’energia verda i que “no apliqui noves moratòries en les autoritzacions de les plantes solars fotovoltaiques i eòliques” que han estat aprovades ja per la Ponència d’Energies Renovables: “Tenim una oportunitat i volem ajudar, agilitzar i implantar les plantes solars fotovoltaiques i eòliques sol·licitades a l’empara del Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica, el qual considerem estableix un marc que permet conjugar l’imprescindible respecte per les activitats tradicionals a cada terme, les quals estimem i volem conservar, i aquesta nova oportunitat de desenvolupament la qual se’ns presenta i que permet també lluitar contra la despoblació en els petits municipis i que permet els pobles accedir a noves fonts de finançament per continuar amb la millora dels serveis i la qualitat de vida de la ciutadania de cada localitat”

Oportunitat pel territori

A hores d’ara, recorda Janés, “les energies renovables suposen un percentatge que està molt lluny del 20% que fixava com a objectiu la UE pel 2020 i encara hi ha molta feina a fer. Cal no oblidar en cap moment que les renovables són també una font d’ocupació i generació de riquesa la qual ens pot ajudar a revertir el despoblament i afavorir el repoblament en molts territoris ara que tothom en parla d’aquest repte. Només demanem que, dins de la normativa i amb respecte per tothom, se salvaguardi l’autonomia de cada municipi per ser sobirà i decidir si, en el seu terme, diu sí a la revolució energètica verda desenvolupada de manera sostenible”, explica l’alcalde d’Alcarràs.

Sensibilitzar l’opinió pública

L’avinentesa de la trobada d’avui, explica el primer tinent d’alcalde alcarrassí, Manel Ezquerra, es vincula amb la condició d’element dinamitzador que, en un moment de canvi de paradigma energètic, caracteritza a la revolució verda pel que fa al món rural: “l’any 2017 es va aprovar el Pacte Nacional per la Transició Energètica, però mentre a la resta de l’Estat s’han anat implantant projectes que, a més a més d’aconseguir la reducció d’emissions de carboni a l’atmosfera, han generat una importantíssima riquesa en els diferents territoris sense posar en risc les activitats agrícoles tradicionals, però a Catalunya hem vist com els projectes que es van plantejar han estat aturats per les successives moratòries. Ara, hem de recuperar el temps perdut”.

Només a Alcarràs, recorda l’alcalde, Jordi Janés, “hi ha plantejats vuit parcs solars i la situació en els altres municipis que aquest 8 de juny ens hem reunit és semblant, perquè hi ha projectes eòlics i fotovoltaics als quals la Ponència de Renovables ha donat el vistiplau. La nostra voluntat és un desplegament sostenible i compatible amb les activitats que ara es desenvolupen al territori. Avui hem consensuat un primer text i el farem arribar a altres municipis amb interès en el desenvolupament de les energies renovables per activar un grup de suport”, apunta Janés, qui remarca la necessitat de “sensibilitzar” l’opinió pública en favor de, considera, “uns sistemes de producció d’energia que, si es desenvolupen de manera ordenada, ens poden permetre assolir la suficiència energètica i gaudir d’un futur sostenible i socialment ara que les nuclears i les tèrmiques es desmantellen o encaren l’etapa final de la seva vida útil”. El Manifest signat aquest 8 de juny, a més a més de traslladar-se a municipis d’arreu de Catalunya, se sotmetrà a debat en els respectius plens municipals per, si s’escau, ser aprovat.

Infolleida