Montoliu de Lleida dona el tret de sortida a la campanya de la floració "Un pom de blancor"

18/02/2022

L'Ajuntament de Montoliu de Lleida obrirà el proper dilluns la venda d'entrades per gaudir de la ruta guiada de la floració d'arbres fruiters "Un pom de blancor". Una de les particularitats d'aquesta proposta és que les flors que es poden veure i olorar són blanques, ja que són de perers.

Al final de l'hivern, quan la primavera esclata en un mar de blancor a les hortes tradicionals de la vall del Segre, Montoliu ofereix una visita guiada per pagesos locals per descobrir l'entorn.

El tinent d'alcalde de Montoliu de Lleida, Josep Ramon Mòdol, espera que la campanya porti nombroses persones a conèixer i gaudir del territori: "És una proposta de turisme actiu i de proximitat, de descoberta de l'Horta de Montoliu, enmig de camps florits, amb poms de flors blanques que arriben fins on allarga la vista, un passeig per sèquies i canals, que juntament amb l'acció dels pagesos han conformat un mosaic agrari particular, complementat per espais naturals com els Patamolls de Montoliu, patrimoni industrial i elements de memòria històrica."

La ruta inclou la visita de la Cooperativa del Camp de Montoliu de Lleida. A més, a mig camí s'ofereix un tast de producte local.

Es durà a terme el 19, 20, 26 i 27 de març i el 2, 3, 9 i 10 d'abril, tenint en compte que el punt àlgid de la floració del perer es produeix en aquestes contrades entre finals de març i principis d'abril. L'horari serà a les 11 del matí i a les 5 de la tarda.

La inscripció es pot fer a partir del 21 de febrer en aquest enllaç: https://www.inscripcions.cat/floraciomontoliu2022/


Dues rutes sense guia

D'altra banda, també hi ha la possibilitat de fer dues rutes de forma autònoma, en grups familiars o d'amics. Els recorreguts i els principals punts d’interès es poden consultar i descarregar a la pàgina web de l'Ajuntament: https://montoliulleida.ddl.net/

La primera és la ruta "Patchwork de colors" (7,5km), que s'endinsa per la zona d'antics secans del terme, per la Vall del Set i el Pla de Tabac, un espai transformat per la concentració parcel·lària i els nous regadius que han conformat un espai diferencial, on la diversitat d'usos agraris, amb un pes important de la fruita de pinyol i el conreu de cereals, teixeixen un mosaic de colors en un marc de visuals d'horitzons llunyans. Aquí cal tenir en compte que la flor rosa de presseguers i altres fruites de pinyol es produeix des de principis de març.

La segona és la ruta "Del pom de blancor al patchwork de colors" (14km), que espot fer a peu o en bicicleta. La ruta recorre la zona de l'Horta, espai d'hortes antigues regades per la Sèquia de Torres i el Canal d'Urgell, zona amb important patrimoni industrial, natural i de memòria històrica; i també la zona d'antics secans transformats en regadiu de la Vall del Set i el Pla de Tabac, en un recorregut que permet copsar la varietat de paisatges del terme.

Infolleida. FOTO: Marta Mòdol