Maials aposta pel format virtual en la 23a edició de la seva Fira de l'Oli Verd

10/11/2020

Se celebrarà divendres i dissabte vinents i inclourà dos jornades tècniques, una sobre els diferents olis d’oliva del mercat i l’altra sobre el conreu experimental d’ametller i tòfona a la localitat.

Maials celebrarà aquest divendres i dissabte en format virtual la 23a edició de la Fira de de l’Oli Verd. 

Enguany serà sense cap mena de dubte una edició diferent i marcada per les circumstàncies. Malgrat tot, des de l’Ajuntament i la Cooperativa s’ha volgut mantenir per honorar la trajectòria de la mateixa fira, un certamen amb més de dos dècades d’història que ha anat fent-se un nom fins al punt d’esdevenir el millor aparador del poble, de la Cooperativa i del seu oli.

Perquè aquesta és precisament la raó de ser de la fira: esdevenir el mitjà de promoció de Maials i de la feina de la seva gent, que sap tirar endavant malgrat les adversitats, que en aquest 2020 estan sent moltes, lamentablement.

Pel que fa al format de la fira, ha tocat reinventar-se i buscar alternatives per seguir endavant, i s’ha optat per fer-la en format virtual, articulada en dos jornades tècniques online. La primera, el divendres 13, anirà a càrrec de Montse Freixa, sommelier i xef experta en gastronomia de l’oli, que parlarà sobre ‘Classificació, categories i perfil de l’oli d’oliva’. Aquesta cita té com a objectiu donar a conèixer les diferents tipologies d’oliva existents al mercat i els beneficis que aporta el seu consum. És per això que des de l’organització es recomana a tots els participants que tinguin a punt una taca d’oli de Maials, perquè hi ha previst fer un tast virtual per aprendre a captar el perfil organolèptic d’aquest producte. Al final d’aquesta primera jornada també es projectarà en primícia un vídeo-recull de les 22 edicions de la fira celebrades fins ara.

Pel que fa a la segona, el dissabte 14, serà una ‘Jornada de l’ametller i la tòfona de Maials’ i anirà a càrrec de Joan Girona, investigador de l’IRTA, i Daniel Oliach, tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, José Antonio Bonet, investigador de la UdL, i Jaume Casadesús, cap del programa d’ús eficient de l’aigua a l’agricultura de l’IRTA. En aquest cas, la jornada se centrarà en el camp experimental d’ametllers de la Diputació de Lleida situat a la Devesa de Maials, així com en l’assaig de cultiu de tòfones amb alzineres inoculades. Hi ha la previsió que aquesta jornada també es pugui seguir per Ua1 Lleida Ràdio a través del programa ‘Arrela’, el programa d’actualitat agrària que dirigeix i presenta Francesc Balañá.

En qualsevol cas, des de l’organització hi ha el convenciment que, fins i tot d’aquestes experiències que d’entrada poden semblar negatives, se’n pot treure profit de cara al futur. Dit d’una altra manera, si la Fira de l’Oli Verd de Maials ha esdevingut un referent és perquè històricament ha tingut capacitat d’adaptació als nous temps, no s’ha quedat ancorada en el passat i ha cercat permanentment noves vies d’activitat i de negoci, i el format telemàtic d’enguany pot obrir nous horitzons de futur per a Maials, per a la Cooperativa i per al seu oli.

Tot plegat amb l’objectiu de mantenir viu el tarannà i el caliu de sempre de la fira, que no és altre que ser un punt de trobada per a la gent de la terra i d’arreu del país, i amb el desig de recuperar-lo plenament en la propera edició, en la que s’espera celebrar el certamen a tots els ets i uts, i amb el suport, com sempre, dels expositors, de les entitats, dels col·laboradors i del públic.

Els links per fer les inscripcions a les jornades tècniques són: 

Divendreshttps://ruralcat.gencat.cat/preinscripcionspatt

Dissabtehttps://transferencia.irta.cat/activitats/jornada-ametller-i-tofona-maials/

Infolleida