L’exposició ‘Històriques. Dones que han fet història’ tanca l'any a Montoliu de Lleida

14/12/2022

A més de les visites a títol particular, durant aquest any la mostra ha comptat amb la participació de 300 persones a les visites dinamitzades i amb més de 400 escolars

L’exposició ‘Històriques. Dones que han fet història’ del Consell Comarcal del Segrià ha iniciat aquest dimarts a Montoliu de Lleida la darrera etapa de la seva itinerància en el seu primer any, que l’ha dut a visitar 14 pobles des que es va posar inaugurar al mes de març a Els Alamús en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones.

El vicepresident i cap de l'àrea de Serveis Socials del Consell, Toni Bosch, fa un balanç molt positiu de la iniciativa impulsada pel servei d'Igualtat dins el projecte ‘Al Segrià, iguals’, atès que, entre els Alamús i Montoliu de Lleida, ‘Històriques’ ha passat per Torres de Segre, Alcoletge, Aspa, Artesa de Lleida, Alfés, Aitona, Corbins, Alguaire, Torrebesses, Alpicat, Maials i Massalcoreig, sempre a petició dels mateixos ajuntaments.

Com apunta Bosch, “a més d’acollir l’exposició, els municipis que així ho van demanar també podien gaudir d’una visita guiada dinamitzada a càrrec del Consell Comarcal, cosa que enriqueix l'experiència i el coneixement de les dones triades i el seu llegat, i convida a la reflexió”. Aquestes visites dinamitzades han comptat amb la participació de més de 300 persones. A aquesta xifra també hi cal afegir els més de 400 infants de la comarca que han visitat l’exposició de la mà de les escoles dels Alamús, Alfés, Corbins, Alguaire i Alpicat, així com les persones que a títol particular han visitat la mostra durant les hores d'obertura al públic.

La darrera aturada de l’exposició en aquest any té com a escenari Montoliu de Lleida, on es podrà veure al llarg d’aquesta setmana, fins al diumenge 18 de desembre. Serà, concretament, al Centre Cívic 1 d’Octubre, en horari de 17 a 19 hores en dies feiners i de 10 a 14 i de 17 a 19 hores el cap de setmana. A més, diumenge a la una del migdia se celebrarà una visita dinamitzada.

‘Històriques’ explica la vida i el llegat de dotze dones pioneres destacades en diferents disciplines, en un projecte que té com a objectiu posar en valor el paper de les dones en una societat en què hi manca el reconeixement del talent femení i en què les estructures patriarcals dificulten la visibilitat de la meitat de la població.

La mostra està formada per 12 tòtems, cadascun dedicat a una dona que ha destacat en diferents camps com la pintura, la música, la física, la tecnologia, l’aviació o les expedicions espacials, entre altres. Cada tòtem mostra una il·lustració de cada dona i una petita biografia, que s'amplia en format digital a la pàgina web www.segria.cat.

La iniciativa compta amb el suport de l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida.

Infolleida