Les modificacions a la nova llei de la cadena alimentària obliga a tenir els acords per escrit

06/11/2020

Sectors de la fruita creuen que és una passa endavant tot i que n'hi ha d'altres que encara els genera desconfiança

El Consell de Ministres ha aprovat aquesta setmana la modificació de la llei de la Cadena Alimentària per atendre les reivindicacions de la pagesia, que reclama des de fa temps uns preus justos. Amb aquestes actualitzacions es preveu eliminar les pràctiques comercials deslleials i que els acords siguin per escrit per fomentar la transparència en la formació de preus.

L’any 2019 es va arribar a pagar un quilo de fruita a només 15 cèntims. Un fet que no es repetirà si es compleixen aquestes modificacions. Cada operador haurà de pagar un preu igual o superior al cost efectiu de producció, la qual cosa implica que el repartiment del valor sigui més just. Per fer-ho possible, la nova norma preveu que cada pagès hagi d’elaborar un contracte per escrit, on s’inclogui el seu marge de benefici.

Per una altra banda, des de la sectorial de Joves Agricultors i Ramaders veuen aquesta llei ineficient i creuen que s’han d’emprar altres mètodes com la no collita per tal de solucionar la problemàtica dels preus.

Sigui com sigui, els pagesos hauran de lluitar per aconseguir uns preus justos l’any vinent ja que el govern central preveu aplicar les modificacions l’1 de novembre del 2021, un cop acabada la campanya.
RICARD GÓMEZ