L’Ajuntament d’Alpicat rep 98 propostes dins el seu primer procés de pressupostos participatius

25/11/2020

 Ara les propostes hauran de passar un període de valoració tècnica i de validació per entrar en la votació final, que es farà al febrer de l’any vinent.

L’Ajuntament d’Alpicat ha rebut un total de 98 propostes en el marc el seu primer procés de pressupostos participatius. La xifra ha estat valorada molt positivament des del consistori alpicatí, que ara obrirà el període de validació d’aquestes propostes, que s’allargarà fins al 15 de gener vinent i que donarà pas als aspirants que participaran en la votació final, prevista entre els dies 8 i 21 de febrer.

El projecte de pressupostos participatius és una iniciativa que es porta a terme per primera vegada aquest any amb l’objectiu d’obrir els pressupostos municipals a la participació de la ciutadania per tal que aquesta pugui proposar i decidir sobre la destinació d’una part dels recursos municipals, donant veu al poble i establint així un canal efectiu de democràcia participativa amb la intenció que tingui continuïtat en el temps.

Es fa sota el lema ‘Decidim junts!’ i es va iniciar el passat 6 de novembre, quan es va obrir el termini per presentar propostes, que va acabar el dilluns passat. Les propostes havien de complir un seguit de requisits, com ser legals, de competència directa de l’Ajuntament, fer referència a inversions, ser viables tècnicament i d’interès general. Per contra, no havien de plantejar accions d’exclusió social ni insostenibles, no havien de suposar una contractació extra de personal i el seu cost no havia de superar els 60.000€. Les propostes, a més, havien de ser concretes en la seva redacció i sostenibles en el temps.

Com ha quedat dit, ara s’ha obert un període de valoració tècnica i validació de les propostes, que anirà fins al 15 de gener. Finalment, les propostes que rebin la conformitat, entraran en la votació final, que es farà del 8 al 21 de febrer. En aquest procés de votació, cada persona podrà votar un màxim de tres propostes entre totes les finalistes. Les votacions es podran fer de manera telemàtica a través del web www.alpicat.cat/pressupostosparticipatius o bé de manera presencial mitjançant una butlleta que es repartirà a les bústies i que s’haurà de dipositar a l’Ajuntament (de 9.00 a 14.00 h, i, excepcionalment, els dies 17 i 18 de febrer també a la tarda de 16.00 a 20.00 h). El procés acabarà amb l’execució de la proposta més votada.

Cal recordar que la posada en marxa del projecte es va veure endarrerida per la pandèmia –de fet, estava previst que el procés s’iniciés el passat mes de març– i no va ser fins al novembre que es va poder reactivar. Així, la seva execució anirà amb càrrec als pressupostos del 2020, tot i que la proposta que en surti escollida no es podrà materialitzar fins al 2021.

Infolleida