L’Ajuntament d’Almacelles instal·la cases niu per a ocells, hotels d’insectes i cases-refugi d’ànecs

20/05/2020

En la línia de fomentar la política de sostenibilitat mediambiental del municipi d’Almacelles, i fer més reforçar els eixos de la ciutat biofílica que vol ser aquesta població, l’Ajuntament d’Almacelles ha posat en marxa la instal·lació d’alguns elements que han de fer més fàcil la preservació de determinada fauna local, i ha de facilitar l’equilibri mediambiental del nostre entorn.

En aquest sentit, cal mencionar que, en la zona verda de la confluència de l’Av. de l’Era del Comte amb l’Av. de Sucs s’ha instal·lat la primera casa niu per a ocells d’Almacelles. Aquest aparell permet que diferents tipus d’ocells puguin fer niu i tinguin un espai per fer la cria i l’estança dels seus pollets. La col·locació de caixes niu també pot ajudar a mantenir poblacions d'espècies en particular en una àrea determinada, i està especialment indicada per a ocells pàrids i insectívors, com ara orenetes, pardals, pica-soques, mallerengues, papamosques, pit-roigs, cueretes, cotxes fumades, cargolets o ferrerets, entre d’altres. Aquesta casa niu està feta en la seva totalitat per material reciclat, i s’han aprofitat els antics posts de fusta d’antics fanals com a màstils per subjectar aquestes cases niu.

A la rotonda d’Albert Lleó, s’hi instal·larà un hotel d’insectes, un objecte creat per a acollir i oferir refugi a aquests animals, ja que aquí hi poden trobar un lloc idoni per a protegir-s’hi durant els períodes d’hivernació o per a utilitzar-ho com a niu. Aquests refugis volen reproduir els hàbitats naturals dels insectes per tal d’afavorir la seva presència a prop de les nostres plantes en horts, terrasses i balcons. N’hi ha de moltes menes i, generalment, es construeixen amb materials que la natura ofereix, com troncs, pinyes, branques, escorça, palla, canyes, maons porosos, terracota, etc., i cadascun d’aquests materials atrau un tipus d’insecte en concret. Els insectes són uns aliats vitals per a la nostra vegetació ja que permeten a les plantes créixer i produir fruits. Alguns són pol·linitzadors i altres depredadors de plagues. Els insectes juguen un paper molt important en els ecosistemes naturals i en la salut de les plantes, però també en els nostres horts i conreus, ja que la diversitat d’insectes ens ajuda a tenir plantes més sanes i a augmentar la biodiversitat a la nostra ciutat.

Un altre dels elements que es vol incorporar a curt termini, i donat que s’han començat a veure alguns ànecs en el llac del Parc d’Europa, és una caseta-refugi on aquestes aus puguin resguardar-se i mantenir-se segures.

Infolleida