L’Ajuntament d'Aitona reclama que s’adoptin mesures concretes per a protegir el sector agrícola

19/05/2022

El consistori defensa la necessitat de reduir els mòduls de l’IRPF, incorporar bonificacions per a les quotes i cotitzacions de la Seguretat Social, i atorgar ajuts econòmics i subvencions per a l’adquisició de productes per als tractaments fitosanitaris.

L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha adreçat una carta a la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, al Ministeri d’Hisenda i al Ministeri d’Agricultura del Govern espanyol, i a la subdelegació del Govern espanyol a Lleida per a reclamar la necessitat d’adoptar amb caràcter urgent mesures concretes que protegeixin el sector agrícola davant d’eventualitats com les gelades i que representin un veritable suport per a la pagesia.

Entre aquestes mesures que es sol·liciten hi ha la reducció dels mòduls de l’IRPF, bonificacions per a les quotes i cotitzacions de la Seguretat Social, així com ajuts econòmics i subvencions per a l’adquisició de productes per als tractaments fitosanitaris.

En aquest sentit, en la carta enviada a la Conselleria l’Ajuntament recorda que el primer cap de setmana del passat mes d’abril es van produir unes fortes gelades a la zona del baix Segre que van ocasionar danys importants als cultius de fruita de pinyol. En aquelles dates, la fenologia dels fruiters es trobava en l’estadi de petit fruit, el més sensible a les baixes temperatures, i el fred continuat va provocar la mort dels fruits pel fet d’assolir àmpliament les temperatures crítiques que poden suportar en aquest estadi.

Les plantacions més afectades d’Aitona varien en funció de la ubicació i de la varietat, però l’afectació de danys per fred als cultius de fruita de pinyol s’ha valorat entre el 80 i el 100%, fet que provocarà pèrdues en la producció i també de qualitat en el cultiu més important del nostre municipi.

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, explica que “a la crisi de preus que arrossega el sector durant els últims anys, s’hi ha de sumar un any més l’afectació per les gelades. Aquesta circumstància agreuja encara més la complicada situació que viu el sector, i aquest any no serà una excepció, i tornarem a tenir una campanya complicada per tal de garantir la viabilitat econòmica de les nostres explotacions”.

Infolleida