L’Ajuntament d'Aitona aplica una nova reducció a la taxa de gestió de residus gràcies a l'alt nivell de reciclatge

03/12/2020

Passa dels 44,50€ per persona empadronada als 30,83€. Mentrestant, 13 dels 16 comerços que van sol·licitar la primera línia de subvencions de l’Ajuntament, ja han cobrat.

El Ple de l’Ajuntament d’Aitona ha aprovat aquesta setmana una correcció de l’acord d’aprovació de les ordenances fiscals per a l’any 2021, aprovades en sessió plenària el passat 27 d’octubre. En concret s’ha modificat el preu de la taxa de gestió de residus per a l’any 2021, que estava fixada inicialment en 38,56€ per persona empadronada.

Aquesta xifra (38,56€) ja representava una considerable rebaixa respecte la taxa de l’any 2020, quan el preu se situava als 44,50€ per persona empadronada. Amb tot, gràcies a l’alt nivell de reciclatge que ha tingut Aitona des de l’any 2018, el consistori ha pogut acordar una modificació de les ordenances fiscals per al 2021 aprovades fa unes setmanes per tal d’incrementar encara més aquesta reducció. Així, l’any vinent els veïns i veïnes empadronats al municipi hauran de fer front a una taxa de gestió de residus de 30,83€ per persona, el que significa una reducció de 13,67€ per persona.

De les dades facilitades a l’Ajuntament pel Consell Comarcal del Segrià -ens gestor del servei de recollida de residus a Aitona- se’n deriva que l’any 2021 es regularitzarà un total de 2.351,70€ de l’any 2018 i 14.338,67€ més de l’any 2019, imports que minoraran el cost del servei, exclusivament durant l’any 2021, com a premi per l’alt nivell de reciclatge que ha tingut Aitona durant aquells exercicis.

Així, el preu estimat del servei de recollida de residus per a l’any 2021 seria de 98.236,44€. Una vegada descomptades les dues regularitzacions pendents, el cost directe del servei es fixa en 81.546,07€. Amb una estimació d’un 5% de despeses indirectes (principalment, la formació del padró fiscal, la recaptació dels rebuts en període voluntari, la tramitació d’ajornaments i fraccionaments, i la taxa per la recaptació de rebuts en període executiu de l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals), el cost final se situa en 85.623,37€.

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, explica que amb aquesta nova reducció “els aitonencs i aitonenques veuran que l’esforç de reciclatge els és premiat i, alhora, es rebaixa considerablement el preu del servei per un any que es preveu difícil per a tota la societat a causa de la Covid-19“. La batlle aitonenca afegeix que “conscients d’aquesta crisi social, sanitària i econòmica des de l’Ajuntament hem apostat decididament per a reduir la càrrega fiscal dels nostres veïns i veïnes i per a proporcionar-los línies d’ajut que garanteixin el seu benestar i el desenvolupament del municipi”.

En aquesta línia, el consistori ha aprovat al llarg dels darrers mesos dues línies de subvencions dirigides a tots aquells establiments comercials del municipi que hagin hagut que suspendre l’obertura del seu local i/o reduir la seva activitat com a conseqüència de les noves mesures establertes per fer front a la Covid-19.

Per a la primera línia d’ajuts l’Ajuntament oferia un màxim de 400€ de subvenció per establiment -dels 16 comerços que la van sol·licitar, 13 ja han cobrat l’ajut-; i per a la segona línia, fins a 300€.

Infolleida